Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az EU betiltaná az embrionális őssejtek klónozását

2003.04.10. 16:54
Az Európai Parlament csütörtökön támogatta az emberi embriók őssejt-kutatási célokra történő előállításának betiltását. A döntés törvényerőre emelkedéséhez a 15 tagország mindegyikének elfogadó szavazata szükséges. Az eredetileg az Európai Parlament elé terjesztett törvényjavaslat csak a biztonsági garanciákra vonatkozott, a testület azonban ötven kiegészítést fűzött a dokumentumhoz, így többek között korlátozta az őssejtek használatát is - írja a Washington Post.
Brüsszelben április 24-én szemináriumot tartanak a témáról a tagországok kutatási minisztereinek, európai parlamenti képviselőknek, kutatóknak, etikai szakértőknek és jogászoknak a bevonásával, a szemináriumot követően pedig az Európai Bizottság ajánlásokat terjeszt elő az őssejtkutatásokkal kapcsolatban, melyekről az év végéig kell döntenie az illetékes miniszteri tanácsnak és az Európai Parlamentnek.

Az Európai Bizottság részletes jelentést terjesztett elő az embrionális őssejtekkel folytatott kutatások kilátásairól, egyben összefoglalta az ezzel kapcsolatos jogi helyzetet az egyes tagállamokban és a tagjelölt országokban.

Befagyasztják a finanszírozást

Az Európai Unió hatodik kutatási keretprogramja elvben előirányozta az embrionális őssejtekkel folytatott kísérletek finanszírozásának lehetőségét. Ezzel azonban szembehelyezkedett néhány tagország, főleg Ausztria. Erre válaszul az EU-bizottság készségét nyilvánította arra, hogy 2003 végéig befagyassza az emberi embriókkal és embrionális őssejtekkel végzett kutatások finanszírozását.

A jogi helyzet az egyes tagállamokban nagyon különböző. Általában különbséget tesznek egyfelől embrionális őssejtek előállítása, másfelől az ilyen sejtekkel, például importált sejttenyészetekkel folytatott kísérletek között.

Tiltják, tűrik

A bizottság jelentése szerint Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Svédországban és Nagy-Britanniában lehetőség van arra, hogy az úgynevezett fölös embriókból - a mesterséges megtermékenyítéseknél keletkező fölöslegből - embrionális őssejteket nyerjenek. Németországban ez tilos, viszont megengedett az import. Dániában, Ausztriában és Franciaországban kifejezetten nem tiltják őssejtek importját, az esetleges hivatalos engedélyezésről még folyik a vita ezekben az országokban.

Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Írországban és Spanyolországban tilos embrionális őssejtek kinyerése a fölös embriókból. Belgiumban, Olaszországban, Luxemburgban és Portugáliában viszont nincs külön törvényben szabályozva az emberi embriókkal vagy őssejtekkel folytatott kutatás.

Angol és belga embriógyártás

Jelenleg az EU-n belül csak Nagy-Britannia és Belgium engedte meg kutatási, gyógyítási célokra szolgáló emberi embriók előállítását megtermékenyítés vagy sejtmagátültetés útján. A Hollandiában 2002-ben elfogadott törvény ötéves moratóriumot léptetett életbe e téren.

Ausztriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Hollandiában, Portugáliában és Spanyolországban kifejezetten tilos emberi embriókat előállítani kutatási célokra. Ausztriában e tilalmat a mesterséges megtermékenyítésről szóló törvény foglalja magába.