Mátyás
-6 °C
1 °C

Ötvenezer dollárért klónoztak macskát

2004.12.24. 07:52
Most először klónoztak megrendelésre háziállatot az Egyesült Államokban. A művelet felélesztette a klónozással kapcsolatos vitákat, de a Genetic Savings and Clone vállalat ennek ellenére ötven klónozott macskát akar létrehozni 2005 végére.

A Little Nickynek elnevezett kilenchetes kandúrt 50 000 dollárért (10 millió 400 ezer forint) hozták létre és már át is adták a texasi megrendelőnek. A cicát egy tavaly, 17 éves korában elpusztult Nicky nevű macska DNS-anyagából klónozták.

Újjáéledt viták

A kaliforniai Sausalito székhelyű Genetic Savings and Clone elnevezésű vállalkozás, amely a klónozott macskát létrehozta, azt tervezi, hogy májusig megalkotja az első klónozott kutyát, remélve, hogy még nagyobb lesz a kereslet klónozott kutyák, mint amilyen macskák iránt.

Tudósok eddig szarvasmarhát, egeret, nyulat, kecskét, birkát, sertést és lovat klónoztak. Több kutatócsoport jelenleg majomklónozáson dolgozik.

Little Nicky klónozása újraélesztette a vitát a klónozásról az Egyesült Államokban. David Magnus, a Stanford Egyetem bioegészségügyi etikai központjának társigazgatója "morálisan problematikus és bizonyos mértékben elutasítandó" eljárásnak nevezte a klónozást. Arra is rámutatott, hogy 50 000 dollárból sok hajléktalant lehetett volna otthonhoz juttatni.

Túlzott várakozások

Állatvédők felhívták a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy miközben az Egyesült Államokban évente ezerszámra ölnek meg kóbor macskákat, tudományos műhelyekben mesterségesen újakat készítenek. Arra is többen figyelmeztettek, hogy a megrendelők, akik elpusztult háziállatuk helyett szeretnének másikat, alkalmasint túlzott várakozásokat fűznek a klónozott egyedhez.

Való igaz, hogy 2001-ben az első, klónozással létrehozott macska szőrzete eltért a génanyagkét használt donorétól, ami arra mutat, hogy egyes környezeti hatások és a biológiai variánsok eltérései sokszor lehetetlenné teszik állatok hajszálpontos lemásolását.

Kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a klónozott állatoknál fokozott egészségi problémák merülhetnek fel. Amerikában az összes élve született klónozott macska 15-45 százaléka az első harminc napon belül elpusztult. Ez nagyjából azonos a hagyományos módon világra jött macskák halálozási arányával, mutatott rá Lou Hawthorne, a Genetic Savings and Clone főnöke és bejelentette, hogy a vállalkozás 2005 végére ötven klónozott macskát akar létrehozni.