Ágnes
-1 °C
2 °C

Építsen házat krumpliból!

2006.10.27. 16:00
Nem lehet megenni azt a génmódosított burgonyát, amellyel a téglát és a betont igyekszik kiváltani a német BASF növénytudományi részlege. Az újfajta krumpliból nemcsak építőelemet, hanem gyógyszerkapszulát vagy papírsimítót is lehet majd gyártani.

Olyan géntechnilag módosított burgonyát termesztenek a jövő évtől Németországban, amelyet építőanyagként, kemény műanyagként, gyógyszerkapszulaként vagy papírsimítóként hasznosítható lesz.

A Die Welt internetes kiadása arról számolt be, hogy a német BASF vegyipari cég leányvállalata, a Plant Science ezekben a napokban kérte az Európai Uniót, hogy engedélyezze az újfajta, genetikailag módosított burgonya termesztését.

A Greenpeace-nek nem tetszik


A német építőipar esküdt ellensége
Ezt a krumplit csak ipari, technikai célokra használják majd, élelmiszerként nem. A BASF szóvivője közölte: arra számítanak, hogy az unió engedélyét még a következő ültetési szezon előtt megkapják, és az Amflora fajtanevű burgonyát jövő áprilisban Brandenburg és Sachsen-Anhalt tartományban ültetik majd.

Az átlagos krumpliban lévő anyagokból az amylopektint használják ipari célokra. Az újfajta burgonya szinte kizárólag amylopektinből áll, a műszakilag használhatatlan anyagot kikapcsolta a géntechnika.

Németország krumplinagyhatalomként már eddig is használta a burgonyát a konyhán kívül, s a jelek szerint ez most nagyobb mértékben valósul meg. Az Amflora már a második genetikailag módosított krumpli a BASF üvegházaiból. Két hónappal korábban azt jelentette be a cég, hogy bizonyos betegségekkel szemben nagy mértékben ellenálló burgonyát hoztak létre.

A környezetvédők, így a Greenpeace tiltakoznak a géntechnológiai beavatkozás ellen. Véleményük szerint hasonló eredményeket klasszikus nemesítéssel is el lehetne érni, míg a genetikailag manipulált élelmiszernövények megzavarhatják a táplálékláncot - írja a Die Welt online.