Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szívbajok tizedelik a magyart

2003.07.25. 10:02
Magyarországon a leggyakoribb halálok a keringési rendszer betegsége, ezt követik a daganatos megbetegedések a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A háziorvosokhoz bejelentett betegek közül a legtöbben magas vérnyomásban szenvednek.
A 2002-es mutatók alapján összeállított Társadalmi helyzetkép című KSH kiadvány szerint "az orvosuknál megjelent betegek 22 százaléka szenved magas vérnyomástól, az adat azonban feltehetően alábecsüli az érintettek körét, mert nem tartalmazza a lappangó eseteket". Az adatok szerint a 75 évesnél idősebbeknek fele érintett a magas vérnyomásban.

A halálokok másik jelentős csoportját a daganatos betegségek alkotják. 1999-es adatok szerint 55 éves kor felett a férfiak megbetegedési aránya jóval meghaladja a nőkét, mivel körükben elterjedtebb a tüdőrák.

A 65 év feletti lakosság mintegy 14 százaléka cukorbeteg. A betegség enyhébb válfaja azonban nem igényel orvosi kezelést, ezért feltehetően számuk ennél is magasabb. Az adatok szerint 35 év felett inkább a férfiak, míg a 19-34 évesek körében pedig a nők betegsége a gyakoribb. Ennek oka az lehet, hogy a kór egyik fajtája a terhesség hatására alakul ki.

Szervezett vizsgálat

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a közelmúltban arról tájékoztatta a sajtót: szervezett vizsgálattal próbálják csökkenteni a méhnyakrákban elhalálozók számát.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta: az elmúlt 10-15 esztendőben mintegy hatszáz nő halt meg évente méhnyakrákban, az egészségügyi tárca ezért az reméli, hogy szervezett vizsgálattal 50-60 százalékra emelkedik a szűrésen résztvevők száma az eddigi 20-30 százalékról.

A szaktárca ugyancsak programot kezdeményezett a hirtelen szívhalál visszaszorítása érdekében. A Magyar Nemzeti Szív Alapítvány az idén 100 millió forinttal támogatja automata defibrillátorok vásárlását és a készülékek kezelésének oktatását.

Magyarországon több mint 25 ezer ember hal meg évente hirtelen szívhalál következtében, ez mintegy háromszorosa a nyugat-európai mutatóknak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft