Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kurkászással fizetnek a majmok a szexért

2008.01.09. 16:15
A hím makákó majmok kurkászással fizetnek a szexért a nőstényeknek, állítja egy szingapúri tudós. Véleménye szerint a főemlősök a szexet árucikknek tekintik.

"A főemlős közösségekben a kurkászás egyfelől a családias légkör és a barátság jele, másfelől szexuális szolgáltatások igénybe vételekor is alkalmazható" - mondta a Yahoonak adott telefoninterjújában Dr. Michael Gumert, a szingapúri Nanyang egyetem főemlőskutatója.

Kurkásznak

A kutató az indonéz közép-Kalimantan természetvédelmi területen húsz hónapig végzett megfigyeléseket ötven hosszúfarkú makákó körében. Tanulmánya január első hetében jelent meg a New Scientistben. A kurkászás vakarást és apró élősködők, tetvek, bogarak eltávolítását jelenti a másik egyed szőréből.

Gumert megfigyelte, ha egy hím egyed kurkászik egy nőstény egyedet, utána háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nőstény szexuális kapcsolatot létesít vele. Csakúgy, mint más árucikk esetében, a makákószex értéke is meghatározható a kereslet- kínálat tengelyen: egy hím több időt fog tölteni kurkászással, ha kevés nőstény van a környékén. A tevékenység akár 16 percig is elhúzódhat, amíg a nőstény hajlandóvá válik a párzásra, ha a nőstények vannak kevesebben, mint a hímek - de csak 8 percig a fordított esetben, ha az utóbbiakból kisebb a létszám - figyelte meg a kutató.

Ők is kurkásznak

"Amikor sok a nőstény a közelben, a hím kevesebb időt tölt a vakarással, vagyis a szex olcsóbb lesz a piacon" - magyarázta Gumert. A biológiai piac nevű elmélet alapján az egyedek interakciójának szisztematikus tanulmányozásában egyedül Gumert vett részt, azonban független szakértők is üdvözlik erőfeszítéseit.

A biológiai piac elméletének két szerzője Ronald Noe, a franciaországi Strasbourg egyetem és Peter Hammerstein, a berlini Humboldt egyetem kutatója. Ronald Noe magyarázata szerint a párosodási piac és a gazdasági piac az embereknél is kapcsolódhat: számos példa van arra, hogy gazdag, idős emberek nyerik el vonzó fiatal nők kegyeit. "Nem ritka jelenség a természetben, hogy a hímek erőfeszítéseket tesznek a párosodásért, illetve azért, hogy rávegyék a nőstényt a szexre" - mondta Hammerstein.