Dezső
14 °C
27 °C

Intelligens lámpák időseknek

2008.03.23. 15:05
Egy EU-s projektben magyar kutatók részvételével olyan intelligens világítórendszert fejlesztenek, mely érzékeli a felhasználók fiziológiai jeleit, és ahhoz megfelelően igazítja a világítást, hogy maximálisan támogassa őket mindennapi tevékenységeikben.

Az egészséggel kapcsolatban régóta halljuk a médiából, hogy a hangsúly áttevődik a kórháziról az otthoni ellátásra, a beavatkozásokról az életminőség javítására, a gyógyításról a megelőzésre. Ezekkel a trendekkel párhuzamosan a környezetbe ágyazott egészségügyi rendszerek egyre nagyobb szerephez jutnak, orvosi távfelügyeletet, visszajelzést, tanácsokat adva az egészség (fitnessz) megőrzésére, a kórházba kerülés elkerülésére. Az informatikai kutatásnak ezt a területét először Disappearing computing-nak (Eltűnő számítástudomány) nevezték, később Ambient (Környezeti), Ubiquitous (Mindenütt jelenlevő), valamint Pervasive computing-nak, vagyis Átható informatikának hívták. A négy különböző megnevezés lényegileg nem tér el egymástól, de jól jelzi a témára irányuló érdeklődés mértékét.

Az Európai Unió 6. keretprogramja által támogatott Aladin (Ambient Lighting Assistence for the Ageing Population, Ambiens világító segédrendszer idősek számára) nevű projektben olyan intelligens otthoni alkalmazást hoztak létre a kutatók, mely az illető szükségleteihez igazítja a világítást. Az eszköz kidolgozásában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszéke is részt vett Izsó Lajos Professzor vezetésével. A rendszerben különböző szenzorokat viselnek az elsősorban egyedül élő, idős felhasználók, melyek továbbítják a fiziológiai adatokat (pulzus, bőrvezetés szint) a központi egységnek. Ezekből az adatokból különböző algoritmusokkal következtetnek arra, hogy egy adott tevékenységhez milyen világítási körülmény a legmegfelelőbb. Ahogy változnak a testi jelek, úgy változik a megvilágítás addig, míg a személy az adott tevékenységnek megfelelő kívánt értékeket el nem éri. A rendszer fontos részét képezi egy biofeedback alkalmazás, ami a relaxációt elsajátításában segít, illetve egy kognitív tréning programcsomag, ami a koncentrációs, és problémamegoldó készségek szinten tartásában támogatja az idős felhasználót.

A világítás, és annak olyan összetevői, mint a színhőmérséklet, a fényerősség és a szín jelentős hatással lehetnek a pszichés jóllétre, különösen olyanok esetében, akik idejük nagyrészét egyedül a lakásukban, mesterséges fényben, esetenként rossz világítási körülmények között töltik. A nap közben minket ért világítás döntő hatással van a circadian ritmusra. Ennek defektusai fontos szerepet töltenek be az alvászavarok létrejöttében, melyek az idősek esetében gyakori problémaként jelentkeznek, és sokszor hozzájárulnak a depresszió kialakulásához. Az ambiens adaptív világítórendszerek a fény összetevőinek a kalibrálásával középtávon normalizálhatóvá válik a circadian ritmust így hozzásegíthet az időseket az egészséges alvási ciklushoz és a jobb közérzethez.

Magyarország a környezetintelligencia-fejlesztésekhez nélkülözhetetlen orvostechnika mellett a mérés-, irányítástechnikában és a távközlésben is komoly hagyományokkal rendelkezik. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) 2005. októberében hozta létre a hasonló tárgyú nemzeti stratégiát és programot kezdeményező Beágyazott és Ambiens Rendszerek Innovációs Műhelyt (BeAm-IM) Dr. Hanák Péter vezetésével.

A hazai kutatók érdeklődését a kutatócsoportok nagy száma mellett az is jól mutatja, hogy a 2007-ben először az NJSZT BeAm-IM által szervezett AmDemo konferenciát követően, 2008-ban is megrendezésre kerül Április 3-a és 5-e között az „EVITA Infokommunikáció az életvitel szolgálatában” nevű szakkiállítás és vásár, ahol természetesen az Aladin rendszer is bemutatásra kerül.