Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Megszületett az első klónozott ló

2003.08.07. 16:20
Három hónapos az első klónozott ló, jelentették be olasz tudósok csütörtökön. A halflinger fajtához tartozó, Prometeának keresztelt kancacsikó az első olyan klónozott emlősállat, melyet genetikai anyja hordott ki. A Nature folyóiratban bejelentett tudományos eredmény lehetővé teheti, hogy a versenyeken sikeres herélt mének vérvonala folytatódhasson.
A kutatók korábban már sikeresen klónoztak birkákat, egereket, disznókat, szarvasmarhát, nyulakat, macskákat, sőt öszvért is, ám lovat ezidáig még nem sikerült így a világra segíteni, írja a The Guardian. A cremonai Szaporodástechnológiai Laboratórium kutatói Cesare Galli vezetésével 513 embriót hoztak létre egy arabs telivér mén bőrsejtjeinek, és 328 embriót a halflinger kanca sejtjeinek, valamint vágóhídi lovak petesejtjeinek felhasználásával. Ezzel a módszerrel hozták létre Dolly birkát is, az első felnőtt sejtből klónozott emlősállatot.

Egy a nyolcszáz közül

Fotó: EPA/Giovanna Lazzari
Mindössze nyolc hím és 14 nőnemű embrió jutott el a hólyagcsíra állapotig, közülük nyolc hím és kilenc nőnemű embriót ültettek be kilenc kancába, köztük Prometea anyjába, az egyik sejtdonorba is. Huszonegy nappal később az ultrahangos vizsgálat során kiderült, hogy mindössze négy embrió fejlődött tovább, majd rövidesen újabb két embrió pusztult el. A harmadik 187 nap után abortálódott, így egyedül Prometeát hordta ki anyja. A csikó a normális, 336 napos vemhességi idő után született 36 kilós súllyal.

Nem versenyezhet

A kutatók szerint eredményük a lósport számára nagy előrelépést jelent, hiszen így a sikeres herélteket is szaporíthatják. A telivértenyésztők egyesületének elnöke azonban tiltakozott az ötlet ellen. Philip Freedman szerint a lóversenyzés számára érdektelen az eredmény, mivel a mesterséges megtermékenyítéssel szaporított lovakat kizárják a tenyésztésből.