Piroska
-2 °C
5 °C

A marihuána károsíthatja a magzat agyát

2003.03.25. 13:04
Egy patkányokon végzett kísérletben bebizonyosodott, hogy a marihuánaszármazékok idegrendszeri fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatoknál. A méhben kannabiszvegyületeknek kitett patkányoknál megszületésük után tanulási és memóriaproblémák jelentkeztek.
"A terhes és szoptató nőknek kerülniük kell a marihuánát" - figyelmeztetett Vincenzo Cuomo, a római La Sapienza egyetem kutatócsoportjának tagja, miután publikálták eredményeiket. Cuomo csapata vemhes patkányoknak adagolt szintetikus kannabinoidokat a háromhetes terhesség utolsó két hetében, írta a Nature.

Visszafordíthatatlan

A kutatók 40 nappal a patkányok világra jövetele után vizsgálták meg az állatok agyát. Legfeltűnőbb az alacsony glutamátszint volt (ez a vegyület többek között az idegsejtek kommunikációjában játszik szerepet). A tanulásért és emlékezésért felelős hippocampus sejtjei is alulfejlettek voltak.

A patkányoknál memóriaproblémák jelentkeztek, és hiperaktívvá váltak. Úgy tűnik, hogy a vegyületek visszafordíthatatlan változást okoznak az állatok agyában, áll a Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent tanulmányban.

Figyelemproblémák

Laura Murphy, aki szintén kannabiszvegyületeket kutat a dél-illinoisi orvosi egyetemen, egyetért Cuomóval: a terhesség alatt fogyasztott marihuána szerinte is befolyásolhatja a magzat agyának fejlődését.

A marihuána egyébként a leggyakrabban használt drog a reproduktív korú nők körében, és egyelőre nincsen hivatalos álláspont a terhesség alatti fogyasztásával kapcsolatban.

Az idegrendszeri mérgezésekkel és fejlődési rendellenességekkel foglalkozó Neurotoxicology and Teratology című szaklap egy 2001-es cikke már rámutatott, hogy figyelemösszpontosítási problémák jelentkezhetnek azon gyerekek egy részénél, akiknek az anyja marihuánát fogyasztott terhessége alatt.

Abnormális tevékenység

A hippocampusban abnormális aktivitás figyelhető meg, amikor ezek a gyerekek vizuális jellegű feladatokat végeznek, mondta el Peter Fried, a kanadai Carleton egyetem pszichológusa. Az ő kutatócsoportja 160 olyan gyermek fejlődését kíséri figyelemmel, akiknek az anyjuk marihuánát fogyasztott terhessége alatt.

A kannabiszfogyasztás kutatása során számos nehézség merülhet fel: a különböző készítmények hatóanyag-tartalma például jelentősen eltér, de problémát okoz az is, hogy nehéz elkülöníteni a két szer magzatra gyakorolt hatását, ha az anya dohánnyal sodort marihuánás cigarettát fogyasztott.