Auguszta
-7 °C
0 °C

Egyszerre legfeljebb négy dologra tudunk gondolni

2008.04.25. 15:30
Az átlagember operatív memóriájában három-négy memóriarekesz van, ennél több dologra képtelenek vagyunk figyelni. Már ha át nem verjük a saját elménket.

A Missouri-Columbia egyetem kutatói egy kísérletsorozattal azt vizsgálták, mekkora az emberi agy operatív memóriája - az az agyterület, ami a koncentrált figyelemért felelős. Arra jutottak, hogy az átlagembernek három, legfeljebb négy ilyen memóriarekesze van, vagyis ennél több dologra képtelenek vagyunk egyszerre figyelni, a következő dolog, amire a figyelmünk fókuszál, egyszerűen felülír valamit a már tárolt információk közül.

Egy egyszerű trükkel átverhető azonban ez a rendszer, ez pedig a csoportosítás. Kilenc véletlenszerű betűt észben tartani a legtöbbünk számára nagyon nehéz feladat, de három hárombetűs csoportra bontva (pl. FBI-CIA-KGB) már sokkal egyszerűbb. A trükk az, hogy a tárolni kívánt információt hatékonyan csoportosítsuk, és egy-egy memóriarekeszbe minél több adatot bele tudjunk zsúfolni.

A kísérleti alanyoknak olyan képeket vetítettek, amiken kettő, öt, illetve nyolc különféle színű négyzet volt. A második fázisban eltűntek a színek a képről, majd a harmadik menetben egy négyzet újra kiszíneződött - a tesztalanynak pedig azt kellett megmondani, hogy az eredeti állapothoz képest változott-e a színe. "Az eredmények azt mutatták, hogy az agyunkban az operatív memória számára fix kapacitás áll rendelkezésre, és az sokkal egyszerűbben működik, mint eddig hittük" - mondta a kísérletet vezető Nelson Cowan pszichológiaprofesszor a Labspaces tudományos portálnak.

A terület további kutatása segíthet új tanulási technikák kifejlesztésében, és a figyelemhiányos gyerekekkel való foglalkozásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!