Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

A növények is éreznek fájdalmat

2008.09.19. 11:15
A növények nem csak fájdalomcsillapítót termelnek, ha sérülés éri őket, de ezzel a vegyülettel kommunikálnak egymással, és figyelmeztetik a többieket a veszélyre.

Az amerikai National Center for Atmospheric Research kutatói fedezték fel, hogy a növányek stresszhelyzetben (például ha betegség támadja meg, vagy valamilyen sérülés éri őket) az aszpirin hatóanyagához nagyon hasonló anyagot termelnek. A kutatás eredetileg a légszennyezés hatását vizsgálta a növényeken, csak mellékesen vették észre a tudósok, hogy a kísérleti növények (konkrétan diófák) közvetlen környezetében időnként kimutatható a levegőből a metilszalicilát nevű vegyület, ami az aszpirin egyik formája.

Mint kiderült, ezt az anyagot maguk a növények termelik olyan helyzetekben, amikor sérülés éri őket. "Minden kísérleti növény saját, csak rá jellemző vegyületkoktélt termelt, ami hatásában az aszpirinre hasonlít. Ezek a vegyületek erősítik a biokémiai védelmüket, és csökkentik a sérülés mértékét" - mondta az AP hírügynökségnek Thomas Karl, a kutatás vezetője.

A növények nem csak sérülésekre reagálnak így, de képesek érzékelni azt is, ha más növény nekiállt termelni a természetes fájdalomcsillapítót. A kutatók szerint ez egyfajta kommunikáció, a növények így figyelmeztetik egymást a veszélyre, hogy az immunrendszerük fel tudjon készülni a vészhelyzetre. Szárazság, szélsőséges időjárási körülmények vagy járványok idején annyi metilszalicilátot termelnek a növények, hogy az kimutatható a levegőből harminc méterre a felszín felett is.

A kutatók szerint a felfedezés elősegítheti, hogy a növények betegségeit (amit eddig csak fizikai tünetek, elszáradt levelek és hasonlók alapján vettünk észre) hamarabb észleljük a levegőbe jutó aszpirinvegyületek alapján.