Jenő
-3 °C
6 °C

A növények is éreznek fájdalmat

2008.09.19. 11:15
A növények nem csak fájdalomcsillapítót termelnek, ha sérülés éri őket, de ezzel a vegyülettel kommunikálnak egymással, és figyelmeztetik a többieket a veszélyre.

Az amerikai National Center for Atmospheric Research kutatói fedezték fel, hogy a növányek stresszhelyzetben (például ha betegség támadja meg, vagy valamilyen sérülés éri őket) az aszpirin hatóanyagához nagyon hasonló anyagot termelnek. A kutatás eredetileg a légszennyezés hatását vizsgálta a növényeken, csak mellékesen vették észre a tudósok, hogy a kísérleti növények (konkrétan diófák) közvetlen környezetében időnként kimutatható a levegőből a metilszalicilát nevű vegyület, ami az aszpirin egyik formája.

Mint kiderült, ezt az anyagot maguk a növények termelik olyan helyzetekben, amikor sérülés éri őket. "Minden kísérleti növény saját, csak rá jellemző vegyületkoktélt termelt, ami hatásában az aszpirinre hasonlít. Ezek a vegyületek erősítik a biokémiai védelmüket, és csökkentik a sérülés mértékét" - mondta az AP hírügynökségnek Thomas Karl, a kutatás vezetője.

A növények nem csak sérülésekre reagálnak így, de képesek érzékelni azt is, ha más növény nekiállt termelni a természetes fájdalomcsillapítót. A kutatók szerint ez egyfajta kommunikáció, a növények így figyelmeztetik egymást a veszélyre, hogy az immunrendszerük fel tudjon készülni a vészhelyzetre. Szárazság, szélsőséges időjárási körülmények vagy járványok idején annyi metilszalicilátot termelnek a növények, hogy az kimutatható a levegőből harminc méterre a felszín felett is.

A kutatók szerint a felfedezés elősegítheti, hogy a növények betegségeit (amit eddig csak fizikai tünetek, elszáradt levelek és hasonlók alapján vettünk észre) hamarabb észleljük a levegőbe jutó aszpirinvegyületek alapján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?