Piroska
-2 °C
5 °C

Nyúlembert klónoznának a brit tudósok

2006.01.13. 14:00
Komoly vitát robbantott ki Dolly, a klónbárány alkotója. Ian Wilmut most nyúlembert tervez klónozni. A szapora nyulak petesejtjeit felhasználva gyorsíthatnák az őssejtgyártást. Kérdés azonban, hogy nem emberklónozást akarnak-e álcázni a trükkel.

Núl és ember keresztezésére készül Dolly, a világ első klónállatának alkotója, írja a Guardian. A képtelennek tűnő ötlet célja csupán az őssejtgyártás felgyorsítása, tapsifüles emberek gyártását még nem tervezik.

Chris Shaw neurológusprofesszor és Ian Wilmut, Dolly, a klónbárány teremtője szerint a nyulak termékenységét kihasználva fel lehetne gyorsítani az őssejtgyártást. Így sokkal több sejten vizsgálhatnák a génhibák miatt öröklődő, gyógyíthatatlan betegségek természetét, illetve terápiás célokra is termelhetnének őssejteket.

Az eljárás viszonylag egyszerű. A nyulaktól levett petesejtekből eltávolítanák a sejtmagot, amit emberi bőrsejttel pótolnának ki. Az így létrejövő hybrid embrió génállományának csak egy elenyésző része származna a nyúlból, az is a sejtek energiaellátásáért felelne. A nyúlgénekkel túrbozott embrió viszont az emberinél gyorsabban osztódna, egy hét alatt kétszáznál is több őssejtet lehetne lefejni belőle.

A tudósok terve máris hatalmas vitát robbantott ki Nagy-Britanniában. A kutatást egyrészt engedélyeznie kellene az Emberi Termékenységi és Embrió Felügyeletnek (HFEA). "Mint minden embriókísérletnél, úgy most is igazolnia kell a kutatóknak a kísérletek szükségességét és fontosságát, valamint garantálniuk kell, hogy az embriókat nem ültetik nőkbe" - nyilatkozta a Guardiannak Chris O'Toole, a HFEA kutatásszabályozási osztályvezetője.

A Kommentár a Reprodukciós Etikához (CRE) nevű civil szervezet szerint a tervezett kísérlet a jogi szabályozás súlyos hiányosságára hívta fel a figyelmet. Kérdéses ugyanis, hogy a nyúlember embriója minek számít. "Azt mondják, őssejteket gyártanának, de ez vagy túlegyszerűsítés, vagy szándékos takargatás. Hiszen valamit teremteniük kell, amiből leveszik az őssejteket. A kérdés az, hogy mi ez a valami. Ahhoz, hogy emberi szervezetbe beültethető őssejtet lehessen leszedni belőle, embernek kell lennie" - hívta fel a figyelmet Josephine Quintavalle, a CRE vezetője. Az emberklónozás pedig az Európai Unióban is tilos.