Klaudia
-3 °C
3 °C

Őssejtőrület Oroszországban

2005.03.16. 11:01
Több tucatnyi orosz magánkórház és szépségklinika ajánl őssejtkezelést mindenféle bajra a szklerózis multiplextől a cellulitiszig.

Százával tódulnak őssejtkezelésre az oroszok, és ez nem ritkán a vagyonukba kerül, minden érezhető javulás nélkül - tudósít a Wired. Bár Oroszországban az őssejtek gyógyászati célú felhasználása tiltott, a törvény kijátszása könnyű, betartatása nehéz.

Az őssejtek a szervezet építkezésének alapkövei. Az ilyen éretlen sejtek bármilyen szövetté fejlődhetnek. A legtöbb őssejt magzati korban van jelen, de a felnőtt szervezetben is megtalálható például a zsírszövetben és a csontvelőben.

Próbálkozni kell

Szvetlána Galijeva 40 éves permi nőgyógyász kilenc éve szklerózis multiplexes. Amikor meglátta egy moszkvai klinika hirdetését, amelyben azt igérték, hogy embrionális őssejtekkel meggyógyítják, nagyon megörült. Húszezer dollárt költött a kezelésre, de betegsége továbbra is kerekesszékbe kényszeríti.

Az első injekcióra negyven fokos lázzal reagált Galijeva szervezete. Egy időre visszanyerte az érzékelést végtagjain, de más nem történt. "Értelmetlen volt folytatni azt a kezelést" - nyilatkozta a Wirednek.

A Beauty Plazában kapott másik kezelés Galijeva szerint javított állapotán - ennek során felnőttekből származó őssejtekkel injekciózták. Ma, ha járni nem is, képes önállóan állni.

Sose kapják el

Andrej Jurijev, a szövetségi egészségügyi felügyelet helyettes igazgatója szerint az orosz törvények csak az őssejtek levételét és tárolását engedélyezik. Jurijev intézménye jelenleg húsz őssejtterápiát kínáló szépségklinika után nyomoz.

A Beatuy Plaza vezetője, Dr. Alexander Tyeplasin elárulta, hogy a náluk beültetett őssejtek felnőtt pácienseik zsírszöveteiből származnak és látászavart, illetve cukorbetegséget gyógyított velük. Elismeri, hogy amit tesz, az gyakorlatilag tilos.

"Kiskapukat keresünk a törvényen. Ami nem tiltott, az engedélyezett" - mondta az AP hírügynökségnek.

Horrorkezelés

A kezelések meglehetősen veszélyesek. Az őssejtek izolálása és tárolása bonyolult, drága felszerlést és szakértelmet igénylő feladat. Őssejtként bármi beültethető a magzati szövettől a bőrsejtig. Egyes jelentések szerint vannak klinikák, ahol állati őssejteket ültetnek be a páciensekbe.

Dr. Roman Kniazev cellulitiszklinikáján abortált magzatokból származó őssejteket injekcióznak hasba, combba, tomporba. A neve elhallgatását kérő 37 éves vállalkozó, Jelena szerint a 2 850 dolláros injekció nyomtalanul eltűntette hasáról a terhességi csíkokat.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft