Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Soron kívüli tárgyalás őssejtügyben

2003.05.07. 11:40
Soron kívül kitűzte a Fővárosi Bíróság annak a pernek a tárgyalását, melyet a Sejtbank Kft. és egy gyermekét május közepére váró szülő indított az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) januári állásfoglalásának visszavonásáért, írta a Magyar Hírlap. Az ETT korábban embereken végzett tudományos kutatásnak minősítette az őssejtek levételét, így a kórházak már egy ideje nem merik elvégezni a beavatkozást.
Az ÁNTSZ most lezárult vizsgálata szerint az orvosok korábban azért vállalták a köldökzsinórvér levételét, mert azt a szülészi tevékenység körébe tartozónak ítélték, különösen hogy az újszülött vércsoportját is ugyanígy állapítják meg. Az ETT azonban januárban úgy ítélte, hogy az őssejtek gyűjtése embereken végzett tudományos kutatásnak minősül, így engedélyköteles.

Az őssejtek tárolását végző brüsszeli Cryo-Cell hazai alvállalkozása, a Sejtbank Kft. nem rendelkezik kutatási engedéllyel, így a tevékenység felfüggesztésére kényszerült. A Kft. és egy gyermekét május közepére váró szülő ezért pert indított állásfoglalás visszavonásáért, ennek tárgyalását tűzte ki most a bíróság. Külföldön egyébként általánosnak mondható gyakorlat az őssejtek gyűjtése és tárolása, és a Cryo-Cell rendelkezik is az ehhez szükséges nemzetközi engedélyekkel.

Húsz évig tárolják

Mint lapunk korábban ismertette, a vért szülés közben, a még pulzáló köldökzsinórból nyerik ki. Az őssejteket 72 órán belül külföldre kell juttatni, különben hasztalan a beavatkozás. A mintát a Sejtbank Kft. ezért levétel után azonnal továbbítja a Cryo-Cell belgiumi központjába.

Azok a szülők, akik újszülött gyermekük őssejtjeit megőrzik, a 300 ezer forintos egyszeri díjjal az őssejtek 20 éves tárolását váltják meg. Az addigra nagykorúvá váló személyt hat hónappal a határidő lejárta előtt értesítik, hogy rendelkezzen a minta további sorsáról, mondta el korábban az Indexnek Merhala Zoltán, a Sejtbank Kft. ügyvezetője.

Valamire csak jó lesz

Az ÁNTSZ vizsgálatának lezárultával a jövőben a kórházaknak külön-külön kell engedélyt kérniük az őssejtek levételéhez, írta a Magyar Hírlap. Azt, hogy egy adott intézményben megvannak-e ehhez a szükséges feltételek, az ETT humán reprodukciós bizottsága fogja az ÁNTSZ számára megállapítani. A végleges jogi szabályozás azonban még biztosan távolabb van.

Az őssejtek gyógyászati célú felhasználása még gyerekcipőben jár, viszont igen sok kutatás tűzte ki célul a különböző rákfajták, immunbetegségek és egyéb kóros állapotok őssejtekkel való gyógyítását. Azonban egyelőre egyik eljárás sem mondható bevettnek. "Sajnos jelenleg még az őssejtek őrzése úgy működik, hogy valamire csak jó lesz, elrakjuk" - mondta el korábban az Index kérdésére az egészségügyi minisztérium gyógyító és ápolási főosztályának vezetője, Kereszty Éva Margit.