Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nyilvános őssejtbankot hozna létre az SZDSZ

2003.06.13. 15:05
Törvénymódosítást kezdeményez a Szabad Demokraták Szövetsége a köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek tárolása és felhasználása jogi szabályozásának megteremtése érdekében - jelentette be Kuncze Gábor pártelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
A köldökzsinórból, illetve a méhlepényből szerezhető őssejtek az eddigi kutatások szerint számos, eddig gyógyíthatatlan betegségben hozhatnak megoldást - jelentette ki Kuncze Gábor. Mint mondta, Magyarországon egyelőre - elsősorban a jogszabályi háttér hiánya miatt - nem kapott zöld utat az őssejtprogram.

Közös alapot akarnak

A tervek szerint 2004 közepén hatályba lépő, az egészségügyi törvényt érintő javaslat az őssejtek tárolásának és felhasználásának közösségi modelljét követi, amely szerint a levett őssejtek egy közös alapot képeznek, és a rászorulók ebbol az alapból részesülnek igényeiknek megfelelően, életük során esetleg akár többször is. Az őssejtek egyéni hozzáférésű tárolása drága, és ráadásul egy átlagos újszülöttnél nagyon kicsi az esélye annak, hogy az eltett őssejtre később éppen neki lesz szüksége, mondta Kuncze Gábor. A közös felhasználásból következően a levett őssejtek lényegesen nagyobb hányada hasznosulhat.

A törvényjavaslat megtiltja a köldökvér tárolása során az adományozó azonosításához szükséges adatok kezelését. Kuncze Gábor szerint amennyiben az adományozó rászorul az őssejtekre, DNS-ének ismeretében könnyen megtalálható lesz a számára legmegfelelőbb donor, amely vélhetően saját őssejtje lesz. Az SZDSZ elnöke elmondta, javaslatukat a jövő héten nyújtják be, és azt a parlament szeptemberben fogadhatja el.

Júliusban folytatódik a per

A Fővárosi Bíróság július 7-re tűzte ki az őssejtper tárgyalását. A pert több, gyermeket váró család és a Vitál Sejtbank Kft. indította, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) valamint a szakminisztérium ellen. A felperesek az ETT-nek azon álláspontját ellenzik, mely szerint a köldökzsinórból születéskor történő vérvétel emberen végzett kutatásnak, emiatt pedig engedélyköteles tevékenységnek minősül.

A felperes a május végi első tárgyaláson ideiglenes intézkedést kért a bíróságtól, hogy a jogerős döntés megszületéséig folytathassák a köldökzsinórvér levételét a megszülető gyerekeken. A bírák ezt a kérést elutasították, a felperes kft. ezért módosította az eredeti keresetét. Az új keresetben a felperesek azt kérték, hogy a bíróság állapítsa meg: a tiltó rendelkezéssel az Egészségügyi Minisztérium megsértette az érintett szülők önrendelkezési jogát.