Ágnes
-1 °C
2 °C

Őssejtbank létesült Budapesten

2005.11.15. 17:02
Privát őssejtbank indul Magyarországon, ahol húsz évre tárolják az újszülöttek köldökzsinór-véréből vett mintát. Az eljárás és a szolgáltatás csak magán úton vehető igénybe, és több mint háromszázezer forintba kerül a szülőknek, akik biztosítani szeretnék, hogy gyerekük esetleges betegségeit eredményesebben gyógyítsák.

"A jövő egészségügyét szolgáló lehetőség alapos szakmai és jogi munka eredménye. A módszer az őssejtkutatást és a modern gyógyítást egyaránt segíti" - jelentette ki Dr. Vályi-Nagy István az Országos Gyógyintézeti Központ Hematológiai és Immunológiai Intézetének főigazgatója abból az alkalomból, hogy november 15-én elindult a Privát Őssejtbank.

Saját részre

Az őssejtek tárolására alkalmas intézményt a Zelion Őssejt Kft. a hazánkban nem nagy múltra visszatekintő őssejtterápia terén tapasztalattal rendelkező Országos Gyógyintézeti Központtal és a Humán Biotechnológiai Kooperációs Kutatási Központtal együtt hozta létre. Ezzel lehetővé válik, hogy születéskor levett köldökzsinórvért itthon tárolják.

Dr. Vályi-Nagy István a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatón elmondta, köldökvérből kinyert őssejtek kiválasztásával, fagyasztásával és tárolásával mind a közösségi, mind az alapítványi, mind pedig szülői igényeket szeretnék kielégíteni. Ugyanakkor továbra sincs Magyarországon allogén bank, amelyik donoroktól nyert őssejteket tárol mások betegségeinek gyógyítására.

350 ezer forint húsz évre

A "jövő gyógyítása" egyelőre az őssejtbanki szolgáltatásra épül, és csak azok számára elérhető, akik a szolgáltatás anyagi terheit vállalni tudják. A sejtek tárolása ugyanis 350 ezer forintba kerül 20 éves időtartamra.

"A levételt követő 24, maximum 48 órán belül a mintát egy futár speciális, hőmérsékleti adatrögzítő csippel felszerelt hőtároló dobozban elszállítja a bankba, amely garanciát vállal arra, hogy a sejteket a megfelelő minőségben fagyasztja le és tárolja" - részletezte dr. Kollár Mihály, a Zelion Őssejt kft. vezetője. Az őssejtek levételéért korábban is hasonló összeget kellett fizetni, de a mintát nem Magyarországon tárolták, hanem például a német Cryo Cell AG sejttárolóiban.

Transzplantációs célokra

Az őssejtekkel a gyerek későbbi esetleges megbetegedései - mint például az immunhiányos állapot, vagy a fehérvérűség - sikeresen gyógyíthatók. Ezt a vért csak annak tulajdonosánál illetve rokonainál lehet felhasználni transzplantációs és sejtterápiás célokra, a Privát Őssejtbankban tárolt mintákkal tehát más betegek nem gyógyíthatók. Kérdésünkre a szakemberek elmondták, a magán célokra létrejött szolgáltatást nem támogatja az Országos Egészségügyi Pénztár. Igaz, mindeddig nem keresték meg ezzel az a kérdéssel az OEP-et.

Az őssejtkutatás legújabb eredményeiről Dr. Sarkadi Balázs az Országos Gyógyintézeti Központ Hematológiai és Immunológiai Intézetének kutatási igazgató-helyettese beszélt a konferencián. Elmondta, a 90-es évek során a génterápia lehetőségei kapcsán nagy lelkesedéssel folytak a kutatások, de miután a szöveti őssejtek közvetlen (in vivo) genetikai módosítása több esetben sikertelen volt, a lelkesedés akkor kissé alábbhagyott.

Regeneratív orvoslás

A jelenleg sikeres génterápiás eljárások az őssejtek szervezeten kívüli (ex vivo) végrehajtott módosításaihoz kapcsolódnak. "A szövetek regenerálásra képes őssejtek univerzálisak, egymást helyettesíteni tudják, és ezt főleg a vérképzés terén tudjuk kamatoztatni a csontvelő átültetéseknél" - mondta Dr. Sarkadi.

Azóta a biotechnológiai kutatások iparággá váltak. A professzor hozzátette, az őssejtekkel és a génterápiával kapcsolatos legújabb kutatások egyik fő célja a szövet és szervátültetéseket előkészítő klinikai kezelések megfelelő megválasztása, és a biotechnológiai módszereknek a kidolgozása. Ezek lehetővé teszik, hogy a veleszületett rendellenességeket, és a daganatos betegségeket is gyógyíthassák a szervek és szövetek természetes regenerációs képességének segítségével.