Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Európa az őssejtkísérletek mellett

2003.11.20. 17:22
Az Európai Parlament szerdán "érzelmileg túlfűtött" szavazással úgy döntött, hogy engedélyezi az embrionális őssejtek kutatási célra való felhasználását. Az EU kutatási minisztereinek találkozója még hátravan, ekkor fogadják vagy vetik el véglegesen a szabályozást.
Az Európai Parlament szerdán engedélyezte az embrionális őssejtek kutatási célra való felhasználását, és az emberi sejtekkel való kutatást, például az olyan típusú beavatkozásokat is, melyeket Dolly, az első klónbárány létrehozásakor használtak, írta a New Scientist.

A kérdés már hagyományosan vitákat gerjeszt: a támogatók szerint ezek a kutatások a későbbiekben segíthetnek olyan betegségek kezelésében is, mint a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség. Az ellenzők szerint viszont az ilyen kutatások etikailag elfogadhatatlanok, az őssejtek kinyerése ugyanis emberi embriók elpusztításával jár.

A kutatók örülnek

A szerdai szavazás a beszámolók szerint "érzelmileg túlfűtött" volt. A parlamenti képviselők 300 szavazattal 210 ellenében döntöttek úgy, hogy támogatják az embrionálisőssejt-kutatásokat.

Az eredményt természetesen örömmel fogadta a tudományos közösség és a biotechnológiai ipar, akik szerint így már felvehetik a versenyt az Egyesült Államokkal. Az USA-ban a kutatók 12 különböző forrásból juthatnak őssejtekhez, azzal a kikötéssel, hogy új forrásokat nem hozhatnak létre.

A szabályozás szerint Európában az egyes országok dönthetik el, hogy engedélyezik-e az őssejtkutatásokat (Nagy-Britannia és Svédország már engedélyezte). A kutatások célját nyilvánosságra kell hozni, és igazolni kell, hogy az adott kutatási célt semmilyen más módon nem lehetne elérni.

Még megvétózhatják

Hugo Schepens, az európai biotechnológiai cégeket képviselő EuropaBio főtitikára elégedettségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, és hozzátette: a döntés eredményeképpen a konzervatívabb nemzetek nem tartják majd vissza a többieket.

Az EU kutatási minisztereinek találkozója még hátravan, ekkor fogadják vagy vetik el véglegesen a szabályozást. Így még az is megeshet, hogy az ellenzők, például Írország, Németország, Ausztria és Portugália meggyőzik a még nem elkötelezett országokat, és így képesek megvétózni a javaslatot.