Emőke
-4 °C
9 °C

Őssejtek új szerepben

2005.07.01. 09:39
Dél-koreai kutatók olyan anyagra találtak, amely az eddigieknél hatékonyabban indítja be a őssejtek specializálódását.

A dél-koreai állami őssejtkutató központj Mun Sin-jong vezette kutatócsoportja közölte: az emberi hasnyálmirigy termelte PDX-I fehérje szakosodásra készteti az embrionális őssejteket.

Mun Sin-Jong
Az embrionális őssejtek a fejlődés kezdeti szakaszára jellemző sokoldalú sejtek: bármilyen szöveti sejtté (idegszövet, bőrszövet, máj, vese) fejlődhetnek, amit - ha minden jól alakul - meg is tesznek. Ez a tulajdonságuk különösen alkalmassá teszi őket gyógyításra: működésük megismerésével a szervátültetés helyett laboratóriumban tenyésztett saját szerveket ültethetnek be.

A PSX-I hatására az embrionális őssejtek inzulintermelő sejtekké alakultak. A kutatás egyelőre kezdeti stádiumban van, de végső soron a cukorbetegség gyógyításához vezet.

Az őssejtek fejlődését eddig - génmanipuláció bevetésével - 30 százalékos sikerrel tudták irányítani. Az új módszer 70 százalékra növeli a hatékonyságot.

"A kovencionális eljáráshoz képest az új módszer sokkal eredményesebb" - mondta az AFP-nek Kuon Jong-Do kutató.

A tudósok továbbra sem tudják száz százalékos pontossággal befolyásolni, hogy egy adott őssejt végül milyen érett sejtté fejlődik.