Viola
-6 °C
-2 °C

Nemcsak egy petesejt keletkezik?

2003.09.12. 12:23
Egyes nőknél a menstruációs ciklus során kétszer, háromszor is bekövetkezik a peteérés - állítja egy kanadai kutató, gyökeresen felrúgva a menstruációs ciklussal kapcsolatos eddigi teóriát, amely szerint e ciklus során egyetlen petesejt szabadul ki helyéről.
Roger Pierson, a kanadai Saskatchewan egyetemének kutatója 50 nőt vizsgált meg egy hónapon át. A 19 és 43 év közötti hölgyeknél nap mint nap végeztek ultrahangos vizsgálatot, hogy megfigyelhessék, miként nőnek a petezsákok, azok a "tárolóhelyek", ahol a petesejtek találhatók.

Több érési időszak

Mindeddig az orvosok úgy gondolták, hogy egy-egy menstruációs ciklus során csak egyszer indul be e petezsákok fejlődése, ami azután egy petesejt kiszabadulásához vezet - s bármiféle eltérés ettől csak kivétel lehet. Pierson viszont a megfigyelt nők 68 százalékánál két, egymástól jól elhatárolható petezsák-érési időszakot tapasztalt, sőt, 32 százalékuknál háromszor is észlelte ezt a jelenséget, egy menstruációs cikluson belül.

Vitatják

A kanadai kutató mindebből azt a következtetést vonta le, hogy egyes nőknél egy cikluson belül többször is bekövetkezik a peteérés. Mások viszont továbbra is kételkednek, arra hivatkozva, hogy a vizsgálatok erre nézve nem adtak semmiféle bizonyítékot, mert csak a petezsákok fejlődését látták, a petesejtek kiszabadulását nem.

Mindenesetre Pierson teóriája - ha valóban helyesnek bizonyul, amit még további vizsgálatoknak kellene megerősítenie - magyarázatot adna arra, miért vallanak kudarcot oly gyakran a különböző meddőségi kezelések.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!