Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lemészárolják a génmódosított birkanyájat

2003.07.15. 16:43
Többezer génmódosított birkát mészárol le a Dolly klónozásával világhírűvé vált skót PPL Therapeutics - írja a The Scotsman napilap. A nehéz pénzügyi helyzetbe került cég a dolgozók elbocsátása mellett így próbálja csökkenteni költségeit, miután leállították új gyógyszerének kísérleteit.
A Dolly klónbirkát is létrehozó skót cég ma megkezdi génmódosított birkanyájának lemészárlását, így próbálva csökkenteni költségeit. A roslini PPL Therapeutics biotechnológiai vállalat nem képes finanszírozni a háromezer génmódosított állatból álló nyájat, miután a Bayer gyógyszergyár három évre felfüggesztette a céggel közös hatóanyagkísérleteket.

Fejek hullanak

A cég a múlt hónapban bejelentette, hogy akár 140 alkalmazottat is el kell bocsátania, miután leállították a génmódosított juhok tejéből kivont rekombináns alfa-1 antitripszin (AAT) hatóanyag kereskedelmi bevezetését célzó kezdeményezést. Az AAT lelassíthatja olyan tüdőbetegségek kifejlődését, mint az öröklött tüdőtágulás és a cisztás fibrózis.

A transzgenikus birkák valóban AAT-tartalmú tejet adnak, a kísérlet költsége azonban túlságosan magasnak bizonyult - írja a The Scotsman napilap. Folyamatosan ellenőrizni kell minden birka egészségét, nehogy az egész nyáj megfertőződjön. Drága elektronikus bélyeggel jelöltek meg minden állatot és elektronikus nyilvántartást vezetnek életútjukról és egészségi állapotukról.

Elégetik

Az angol közegészségügyi előírások szerint az állatokat megölésük napján el kell hamvasztani. Húsukat nem adhatják el étkezési célokra. A PPL hétfő este a Scotsmannek elismerte a mészárlás tényét, ám a cég nem közölte, hány állattól szabadul meg ilyen módon. Szóvivőjük közölte: "A birkák eutanáziája az állatok jogainak tiszteletben tartása mellett, az érvényes kormányzati szabályoknak megfelelően történik." A cég nemcsak a skóciai háromezres, de az új-zélandi, 3500 állatból álló transzgenikus nyájat is felszámolja.