Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tizenötmillióra nőhet a rákbetegek száma

2003.04.04. 09:55
Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 2020-ra világszerte ötven százalékkal, tizenötmillióra nőhet a rákos esetek száma, ugyanakkor egészséges életmóddal ennek az egyharmadát meg lehetne előzni.
A rákos esetek számának jelentős növekedését többnyire az emberiség folyamatos elöregedésével magyarázzák, ugyanakkor a dohányzás, a szegényes étrend és a kevés testmozgás is az okok között szerepelnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatással foglalkozó munkacsoportjának jelentésében.

Tízmillió halálos eset

A rákban meghaló emberek száma 6,2 millióról várhatóan 10 millióra fog nőni 2020-ra. 2000-ben a világszerte bekövetkezett összes (56 millió) haláleset tizenkét százalékát a rák okozta, egyes országokban azonban a halálesetek negyedéért a rák felel, írta a BBC.

Életmód-változtatást javasolnak

Az Egészségügyi Világszervezet szerint három kulcsfontosságú területen kell lépéseket megtenni a rák visszaszorításának érdekében: a dohányzók számának csökkentésében, az egészséges életmód, például a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a testmozgás népszerűsítésében, a rák korai felismerésében.

Bernard Stewart, az ausztráliai Új Dél-Walesi Egyetem rákkutató specialistája, a jelentés egyik szerzője úgy gondolja, hogy a politikusok és az orvosok többet tehetnének az egészséges életmód népszerűsítéséért.

Az információk rendelkezésünkre állnak

Dr. Rafael Bengoa, a WHO nem fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója elmondta, hogy azokat a fertőzéseket is meg kell zabolázniuk, amelyek a rákos esetek negyven százalékáért felelősek. Ugyanakkor szerinte a rák leküzdéséhez szükséges információk már most a tudósok és az orvosok rendelkezésére állnak. "Nincs szükségünk új tudományra. Ha a World Cancer Report jelentésében közzétett tudást, technológiai és irányítási stratégiákat globálisan alkalmaznák, akkor a következő húsz évben jelentős előrelépéseket lehetne tenni a rák megelőzésében és kezelésében." - mondta Bengoa a BBC-nek.

További kutatások kellenek

Nicola O'Connor, a nagy-britanniai rákkutató központ tudományos információs menedzsere úgy véli, hogy figyelembe kell venni a népesség öregedését, hiszen a rák egy öregkori betegség. Szerinte a dohányzási szokások változása nagy hatással lesz a következő évszázad rákkal kapcsolatos statisztikáira; a most dohányozni kezdő fiatalok a következő 21. század közepének és végének halálozási adatait fogják befolyásolni. "Szükségünk van új tudományos eredményekre. Lehet dolgozni a megelőzésen és az életmód megváltozatásán, de ez nagyon sok munka. Ezzel egy időben több kutatásra van szükség. Számos új kezelési módszer érkezik a tudásunkat fejlesztő laboratóriumokból a klinikákra tesztelésre." - mondta O'Connor.