Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Alvással a rák ellen

2003.10.02. 12:23
Az alvás amerikai kutatók szerint hatásos a rák ellen is. David Spiegel és munkatársai, a Palo Altó-i Stanford Egyetem kutatói abból indultak ki, hogy az alvás szabályozza az emberi szervezet hormonháztartását, s az alvás és ébrenlét ismert ciklusára elsősorban két hormon - a melatonin és a kortizon - gyakorol befolyást. Alvás közben az agy melatonint állít elő, amely szivacsként hat azokra az egészségkárosító molekulákra, amelyek megtámadják az őssejteket és rákos megbetegedést előidéző mutációkat képesek létrehozni.
Ráadásul a melatonin fékezi az ösztrogén hormon termelését a petefészekben. Egyes jelek arra utalnak, hogy az ösztrogén bizonyos körülmények között rákkeltő hatású lehet. A melatonin fékező hatása nélkül a petefészek képes akadálytalanul ösztrogént juttatni a szervezetbe és főleg azokra nőkre nézve veszélyes, akik már amúgy is emlő- vagy petefészek rákban szenvednek. Ezzel kapcsolatban a kutatók rámutatnak, hogy éjszaka dolgozó nőknél korlátozott az agyvelő melatonintermelő tevékenysége. Veszélyes felébreszteni az alvót

A rákos megbetegedés és az alvás közötti másik összefüggés a kortizonnal kapcsolatos. Ez a hormon szabályozza az emberi szervezet sajátos védekezését, főleg a rákkal szembeni tevékenységet kifejtő, "természetes gyilkos sejtekként" ismert rákellenes immunsejtekét. A szervezetbe leginkább korán reggel jut kortizon. Termelődése a nap folyamán ismételten csökken.

Ennek a folyamatnak a megzavarása megfosztja a szervezetet attól a képességétől, hogy rákos sejtekkel szemben védekezni tudjon. David Spiegel nem egy esetben tapasztalta, hogy emlőrákban szenvedő páciensek főleg akkor halnak meg, ha kortizon-ciklusukat megzavarták és a kortizontermelődés nem kora reggel, hanem csak délután jutott csúcspontjára - olvasható a dpa jelentésében.