Jusztin
13 °C
30 °C

A rák kimutatható a leheletből

2008.08.27. 16:20
Két éve egy kísérlet bebizonyította, hogy a kutyák szaglás útján képesek azonosítani a rákos betegeket. A tudósoknak most sikerült utánuk csinálni ezt lézerrel.

A rák elleni küzdelem egyik legfontosabb területe a korai felismerés, ami a betegek túlélési esélyét nagyságrendekkel képes növelni. Sajnos azonban a diagnosztikai módszerek ma még túl körülményesek és drágák ahhoz, hogy hatékony szűrési akciókkal lehessen széles körben megvizsgálni az embereket. Az Oklahomai Egyetem kutatói most olyan eljárást fejlesztettek ki, ami megváltoztathatja ezt az állapotot.

Dr. Patrick McCann és munkatársai kutatása arra a 2006-os kísérletsorozatra alapozott, ami megmutatta, hogy a kutyák szaglás alapján képesek felismerni a rákos betegeket. Mellráknál 88, tüdőráknál 97 százalékos volt a kutyák találati aránya. Kell tehát lenni a rákos betegek szagában egy olyan vegyületnek, amit a kutyák felismernek - és ha van ilyen, biztosan lehet rá olyan vizsgálati módszert kifejleszteni, ami szinték érzékeli.

A kutatócsoport a páciensek leheletét vizsgálta, és sikerrel azonosított benne olyan gázmolekulákat, biomarkereket, amelyek egyértelműen a rákra utalnak a szervezetben. Ezeket lézeres vizsgálattal tudják kimutatni a leheletből, az eljárás egyelőre a többi diagnosztikai módszerhez hasonlóan lassú és bonyolult, de benne van a lehetőség, hogy a közeljövőben (akár 5-10 év múlva a kutatók becslése szerint) olcsó, tömegesen használható szondát készítsenek a technológiával, ami gyorsan, és a betegség nagyon korai fázisában képes azt kimutatni.