Ilona
17 °C
33 °C

Megháromszorozza a túlélés esélyét az új újraélesztési módszer

2008.03.12. 17:00
A kórházon kívüli, szívleállás miatti riasztásoknál háromszor nagyobb esély lehet a túlélésre, ha azt a most kifejlesztett újraélesztési eljárást alkalmazzák, melynél csaknem állandó mellkasi nyomást tartanak fenn - állítja amerikai kutatók tanulmánya.

A MIRC-nek (minimally interrupted cardiac resuscitation, minimálisan megszakított szív-újraélesztés) nevezett új módszer 200, megszakítás nélküli mellkasi nyomást alkalmaz, adrenalin-injekciót, és a légcsőbe helyezett csövön át mesterséges lélegeztetést.

Bentley J. Bobrow, a scottsdale-i Mayo Klinika munkatársa és csoportja két város rohammentőseinek statisztikái alapján állítja, hogy az új módszer sokkal eredményesebb, mint a régi. 886 páciensnek volt sürgős beavatkozásra szüksége a két városban a vizsgált időszakban. Az új újraélesztési módszer bevezetése előtt 218 páciensből mindössze 4 maradt életben a kórházba jutásig (1,8 százalék), ezzel szemben az új eljárást alkalmazva 668-ból 36 (5,4 százalék). Egy második elemzésben 1799 olyan embert vizsgáltak, akiket a régi eljárással élesztettek újra és 661 olyat, akinél már az új módszert alkalmazták. A kórházba érésig a korábbi 3,8 százalékkal szemben 9,1 százalék maradt életben.

A kutatók magyarázata szerint a nagy arányú elhalálozás oka, hogy nem megfelelő minőségű vér áramlik a szívbe és az agyba a szívleállás után. A most javasolt újraélesztési eljárás ezt akadályozza meg a szinte folyamatos mellkasnyomással.