Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megugrott a kínai fertőzöttek száma

2003.04.20. 11:19
A kínai egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint Pekingben közel háromszázzal nőtt az atípusos tüdőgyulladásban (SARS) megbetegedettek száma, és újabb fertőzöttek haltak meg a betegség következtében.
Az egészségügyi minisztérium legújabb adataiból kiderült, hogy az új megbetegedések száma április 18-a óta csupán Pekingben 339, ezen kívül az egészségügyi hatóságok további 402 feltételezett esetről tettek említést. A betegségnek tizenkét újabb halottja van, ezzel a kór áldozatainak száma 67-rol 79-re emelkedett. Egyes jelentések viszont 18 halottról tettek említést.

Ez volt az első eset, hogy Kínában részletes adatokat tettek közzé az atípusos tüdőgyulladásban megbetegedettek és áldozatok számáról. A kínai egészségügyi minisztérium vasárnapig 37 fertőzést ismert el a kínai fővárosban annak ellenére, hogy mind a hazai orvosok, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóval magasabbra tette a betegek számát.

Leváltották az egészségügyi minisztert

Leváltották párttisztségéből Csang Ven-kang (Zhang Wenkang) kínai egészségügyi minisztert és Meng Hszüe-nung (Meng Xuennong) pekingi polgármestert, feltehetően a Kínában egyre nagyobb méreteket öltő atípusos tüdőgyulladás-járvány, illetve annak kezelése miatt. A döntést a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága hozta - jelentette vasárnap az Új Kína hírügynökség. Csang a minisztérium pártszervezetének titkára volt, Meng pedig a pekingi pártbizottság második embere. A kínai politikai gyakorlat szerint e két vezetőnek meg kell válnia állami tisztségétől is.

Utazási szigorítások

A kínai diákoknak azt tanácsolta az oktatási miniszter, hogy az atípusos tüdőgyulladás továbbterjedésének veszélye miatt ne utazgassanak a május elsején kezdődő szünet ideje alatt. A pekingi lapok vasárnap számoltak be Csou Csi (Zhou Ji) oktatási miniszter intelmeiről, amelyeket a Reuters hírügynökség szerint újabb, az ünnepek kapcsán már mindenkit érintő utazási szigorítások követhetnek majd.

A kínai miniszter szerint az egyetemeknek és kollégiumoknak - kivétel nélkül - arról kell meggyőzniük a hallgatókat és az oktatókat is, hogy az ünnepeken maradjanak a campusok területén, ne utazgassanak, s a diákok ne is látogathassanak haza.

Hongkongban újabb hét halott

Újabb hét halálos áldozata van Hongkongban az atípusos tüdőgyulladás-járványnak. Immár 88-ra emelkedett a SARS-ban Hongkongban meghaltak száma, és a város ezzel a világon a legsúlyosabb veszteségeket könyvelheti el. A helyi egészségügyi szervek szerint a halottak között volt egy 88 éves férfi és két, már korábban krónikus betegségben szenvedő idős asszony. A további négy áldozat 35 és 47 év közötti volt. Közben a városban újabb 22 megbetegedést észleltek, ugyanakkor 46 beteget elbocsátottak a helyi kórházakból.

Kanadában tizennégy áldozat

A CBC torontói televízió szombati közlése szerint egy 99 éves férfi halt meg az akut légúti szindróma következtében, s ezzel Kanadában 14-re emelkedett a SARS-vírus halálos áldozatainak száma. Kanadában 304 a betegségben valószínűleg vagy minden gyanú szerint megfertőzöttek száma. A 14 halálos áldozat közül 11 hetven év fölötti volt, s többen közülük más betegségben szenvedtek. A kanadai hatóságok ugyanakkor mintegy 7000 személyt önkéntes karanténra szólítottak fel, mivel kapcsolatban állhattak olyan személyekkel, akik megkapták a fertőzést. Ázsián kívül Kanada az egyetlen ország, ahol a rejtélyes betegség áldozatokat követelt.