Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Még nem helyezik vesztegzár alá Hongkongot

2003.04.01. 13:41
Hongkongot egyelőre nem minősítik "fertőzött területnek", bár hétfőn már egy egész háztömb köré vontak karantént a hatóságok a tüdőgyulladás-járvány miatt. Időközben Spanyolországból is jelentettek megbetegedést, Ausztráliában és Kínában pedig nagyszabású nemzetközi konferenciákat halasztottak el a veszély miatt.
Hongkong kedden bejelentette, hogy egyelőre nem minősíti "fertőzött területnek" a városállamot. A hatóságok ezzel is igyekeztek eloszlatni azokat a híreszteléseket, hogy a súlyos akut légzési szindrómát (SARS), más néven atipikus tüdőgyulladást okozó vírus terjedésének megakadályozása céljából beutazási korlátozásokat terveznének.

Már Spanyolországban is

Nincs olyan terv, hogy fertőzött térségnek minősítsük Hongkongot, jelentette ki a Reuters brit hírügynökségnek a kormány szóvivője. A volt brit gyarmatra való ki-és beutazások korlátozásával kapcsolatos híresztelések az elmúlt napokban spekulációs tranzakciókat indítottak el a hongkongi tőzsdén. Az atípusos tüdőgyulladásban eddig 1700-an betegedtek meg világszerte, a betegség 62 ember életét követelte. Az áldozatok közül 15-en Hongkongban vesztették életüket.

A baszkföldi Bilbaóban kórházba került egy 31 éves spanyol férfi, aki valószínűleg atípusos tüdőgyulladásban szenved, tájékoztatott a spanyol sajtó kedden a Baszk Atonóm Tartomány egészségügyi tanácsának bejelentésére hivatkozva. A férfi március 21-én tért haza Kínából és Hongkongból. A jelentés szerint jól van, állapota nem veszélyes és megfelelően alakul, és azoknál, akikkel kapcsolatban volt, senkinél sem jelentkeztek a betegség tüneteit.

Elhalasztott konferenciák

Részben az atípusos tüdőgyulladás okozta aggodalmak miatt az ausztráliai Brisbane-ben elhalasztották az ázsiai és csendes-óceáni városok polgármestereinek április 13-16-ra tervezett találkozóját. Mint a brisbane-i városi hatóságok szóvivője elmondta, a nemzetközi polgármester-találkozó meghívottai az elmúlt napokban - részben a fertőzés veszélye, részben pedig az iraki háború miatt - sorra mondták le részvételüket. A találkozót várhatóan egy későbbi időpontban tartják majd meg.

A fertőzés veszélye miatt ugyancsak lemondták Kínában a China Business Summit 2003 elnevezésű nemzetközi gazdasági tanácskozást is. A mintegy 500 neves külföldi közgazdász és politológus részvételével tervezett értekezlet célja a Kínával fenntartott kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok előmozdítása lett volna. Az eredetileg április 14-15 közötti időpontra tervezett nemzetközi értekezletet valamikor szeptember októberben rendezik majd meg Pekingben, jelentette a dpa német hírügynökség.

Időbe telhet

A járvány miatt a WHO beindította már régebben kidolgozott, de még soha ki nem próbált válságtervét. A szervezet válságirodákat rendezett be 24 órás szolgálattal, miközben folyamatosan érkeztek a jelentések az új megbetegedésekről és sok ezren a WHO-tól kértek tanácsot utazási terveikkel kapcsolatban.

Alig két nappal az első figyelmeztetés után, március 17-én virtuális laboratóriumot rendeztek be, amelyben 9 állam 11 vezető laboratóriumának ismereteit gyűjtik, s ez az első eset, hogy a laboratóriumok globális hálózatán információkat, próbákat és képeket lehet cserélni mondta el Klaus Stohr, a WHO vezető virológusa, és hozzátette: tekintettel a világméretű veszélyre, egyszerre csak megszűnt a laboratóriumok titkolózása és vetélkedése.

Részben ennek is köszönhető, hogy egyetlen hét alatt sikerült elszigetelni a SARS vírusát, kidolgozni egy átmeneti diagnózistesztet, és a vírus azonosságát két jelöltre korlátozni. A WHO hétfőn bejelentette: reményei szerint a vírust a legközelebbi napokban, vagy legkésőbb néhány hét alatt végleg azonosítják. Ám eltelhet még bizonyos idő, amíg megtalálják a megfelelő kezelési módot, szól a bejelentés.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft