Ervin
14 °C
21 °C

Tüdőgyulladás ellen nem véd a maszk

2003.04.08. 12:38
Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírusa olyan kicsi, hogy könnyen átjut a védekezési céllal viselt sebészeti maszkokon. Ázsiában szigorítják az óvintézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.
Szakértők szerint az óvintézkedésként viselt sebészi maszkok nem biztosítanak védelmet a fertőzés ellen, a vírus ugyanis olyan kis méretű, hogy ezeken könnyedén átjut, írta a Slate internetes újság. Számos kutatás bizonyította, hogy ezek a maszkok a tuberkolózis jóval nagyobb méretű kórokozója ellen is hatástalanok.

Az amerikai járványügyi központ a SARS-betegekkel foglalkozó egészségügyi alkalmazottaknak az úgynevezett N-95-ös maszk használatát javasolja, azonban még ez sem biztosít megfelelő védelmet: a maszk a 0,3 mikronos, vagy annál nagyobb méretű részecskéket képes kiszűrni (az emberi haj átmérője körülbelül 100 mikron). A megbetegedésekért felelőssé tett két kórokozó egyike, a koronavírus mérete azonban csupán 0,1-0,2 mikron.

Ázsiában szigorítanak

Szingapúrban keddtől a légierő katonaorvosai segítenek ellenőrizni a Csangi nemzetközi repülőtérre érkezőket, elsősorban azokat, akik a legfertőzöttebb területekről, Hongkongból, Kínából, Vietnamból vagy Kanadából jöttek.

Webcamet is bevethetnek

Lim Hng Kiang egészségügy-miniszter kilátásba helyezte, hogy internethez kapcsolt kamerákat szerelhetnek fel azoknak a házában, akiknél a fertőzés gyanúja miatt otthoni karantént rendeltek el. Ezt a rendelkezést március 24 óta kilencen hágták át, a több mint 5000 amerikai dollárnak megfelelő bírság fenyegetése ellenére.

Az Indiába látogató Go Csok Tong szingapúri miniszterelnök szerint a SARS-járvány a gazdasági növekedés megtorpanását okozhatja országában, Hongkongban és Kínában egyaránt, mindenekelőtt a légi közlekedés és az idegenforgalom csökkenése miatt. Szingapúrban eddig nyolcan haltak meg atípusos tüdőgyulladásban, jelenleg 73 beteget ápolnak, köztük 12 állapota súlyos.

Japánban nincs beteg

A japán egészségügyi minisztérium közlése szerint a szigetországban jelenleg nincs SARS-megbetegedés. A 27 fertőzésgyanús személy leletei negatívnak bizonyultak. Ugyanakkor a japán egészségügyi hatóságok megtiltották, hogy olyan személyek legyenek szervátültetések donorjai, akik a közelmúltban a fertőzött térségekben jártak.

Utazási tilalom a katonáknak

Szigorú utazási tilalmat rendeltek el az Ázsia különböző országaiban állomásozó amerikai haderőknél. A Szingapúrba, Tajvanra és Vietnamba vezényelt katonákat felszólították, hogy kerüljék a tömeget, illetve a betegnek látszó egyéneket. Aki pedig a fertőzött területekről tér vissza egységéhez, azt 30 napig megfigyelés alatt tartják. Az Ázsiában állomásozó amerikai alakulatoknál eddig nem észleltek megbetegedést.

Bombayben az atípusos tüdőgyulladás tüneteivel szállítottak kórházba egy 23 éves amerikai fotósnőt. A helyi egészségügyi minisztérium szerint azonban a beteg a javulás jeleit mutatja, nincs ok a pánikra. Az amerikai nő az elmúlt hónapokban Thaiföldön, Kínában, Vietnamban és Kambodzsában járt.

Lengyel gyanú

Lengyelországban is megjelent az első két olyan megbetegedés, melynek esetében felmerült, bár szakemberek szerint nagy valószínűséggel kizárható az atípusos tüdőgyulladás gyanúja. A krakkói Zeromski kórház fertőző betegek részére elkülönített osztályán ápolnak egy nőt, aki egy 16 fős turistacsoporttal járt Kínában, ahonnan a múlt héten tértek vissza.

A krakkói kórház igazgatója azt mondta a Rzeczpospolita című lapnak, hogy a hölgy esetében nagy valószínűséggel kizárható az atípusos tüdőgyulladás, nem léptek fel nála olyan tünetek, amelyek a vírusos járványra utalnának. A lengyel közegészségügyi intézet (Sanepid) biztonsági okokból mindenesetre megfigyelés alatt tartja a kínai turistaút néhány más résztvevőjét is, akik meghűltek, de egyikük se mutatja az atípusos tüdőgyulladás tüneteit.

A másik beteg a kis-lengyelországi (Malopolska) vajdaságbeli Myslenicében önként jelentkezett vizsgálatra. A férfi nemrég Thaiföldön járt, esetében az orvosok még nem tudják teljes bizonyossággal, hogy lehet-e szó atípusos tüdőgyulladásról. A beteg önként kérte a vizsgálatot, melynek végeztével nem maradt a kórházban, saját lakásán tartózkodik orvosi felügyelet alatt.

A lengyel közegészségügyi főfelügyelő szerint nincs ok aggodalomra, a lengyel egészségügyi rendszer jól véd a vírus ellen, nincs szükség változtatásra.