Emőke
-4 °C
9 °C

Házi karanténban a kanadai SARS-betegek

2003.04.09. 11:26
Újabb óvintézkedéseket tesznek az atípusos tüdőgyulladástól (SARS) sújtott ázsiai országokban, valamint Kanadában is. Közben nagy port vert fel egy kínai orvos levele, amelyet a nyugati sajtónak küldött el, bírálva a járvány hivatalos kínai kezelését.
Pekingben a jövőben rendszeresen fertőtlenítik az olyan nagy forgalmú közterületeket, mint a repülőterek és a pályaudvarok - jelentette szerdán a Pejcsing Zsipao (Beijing Ribao) című napilap. A fertőtlenítés kedden este a pekingi főpályaudvarral kezdődött. Ugyancsak végeznek hasonló tisztító munkálatokat a diplomata negyedekben, és ott, ahol külföldi üzletemberek, tanárok vagy újságírók laknak, miután hétfőn meghalt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egyik pekingi képviselője.

Manipulált kínai adatok

Kínai hivatalos adatok szerint Pekingben 19 SARS-fertőzést regisztráltak, és a betegségbe négyen haltak bele. Kína összesen 53, a kórban elhunytat halálos ismer el. Egy kínai orvos azonban az amerikai Time magazinnak azt írta, hogy csupán a főváros egyetlen kórházában - egy katonai létesítményben - 60 beteget kezeltek, és közülük heten haltak meg. A Reuters tudósítójának a levéllel kapcsolatos kérdésére a kínai egészségügyi minisztérium szóvivője azt közölte, hogy "a katonai kórházak nem tartoznak a tárca illetékességi körébe." Ugyancsak megkerülte a választ a kérdésre sajtókonferenciáján a pekingi alpolgármester.

Kollektív bűnbocsánat Szingapúrban

Szingapúrban, ahol eddig 118 SARS-fertőzést vettek nyilvántartásba, a helyi római katolikus egyház felfüggesztette az egyéni gyóntatásokat, a papok ehelyett kollektív bűnbocsánatban részesítik a vétkezőket az istentisztelet során.

Hongkongban egy egész lakókomplexumot kellett kitelepíteni, mert legalább 45-en fertőződtek meg a SARS-vírustól. Hongkongban eddig 928 fertőzést találtak, és 25 volt halálos végű. Ausztráliában jelenleg hat személyt tartanak megfigyelés alatt, köztük egy kétéves vietnami kislányt, aki valószínűleg a kínai Kvangtung tartományban kapta a fertőzést.

Házi karantén Kanadában

Kanadában, ahol eddig tízen haltak meg az atípusos tüdőgyulladástól, több ezer embert rendeltek házi karanténba. Egyre többen mennek dolgozni védőmaszkban a fertőzéstől félve. A járvány Torontóban szinte megbénította a máskor nyüzsgő kínai negyed boltjait, forgalmuk 71 százalékkal esett vissza, és a helyi kínai kulturális központ vezetője szerint egyre több rasszista megnyilvánulással kell szembenézniük a Kanadában élő kínaiaknak.

Kökény ellenőrizte a reptéri orvosokat
Ferihegyen a Magyar Hírlap munkatársának nem sikerült hétfőn orvosokra bukkannia, ezért Kökény Mihály személyesen ellenőrizte az ÁNTSZ reptéri kirendeltségét. Az egészségügyi tárca politikai államtitkára kedden mindent rendben lévőnek talált, szerinte kommunikációs zavar okozhatta, hogy a lap tudósítója hétfőn nem tudott kapcsolatba lépni a ferihegyi orvosokkal, csak egy titkárnővel tudott beszélni. Kökény Mihály a lapnak elmondta: a repülőtéren hatágyas elkülönítő működik, egy orvos és az ÁNTSZ felügyelője 24 órán át figyeli az érkezőket. A fertőzött régiókból érkező gépek érkezésénél még egy orvos ügyel a repülőtéren.