Márk
13 °C
28 °C

Császárral született az első SARS-árva

2003.04.16. 12:21
A heveny légúti tünetegyüttesben (SARS) meghaltak száma szerdán elérte a 155-öt, miközben Hongkongban már három újszülöttön is mutatkoztak a rejtélyes kór jelei. Az újszülötteket SARS-fertőzött asszonyok császármetszéssel hozták világra, az egyik édesanya hétfőn elhunyt.
Húsz országában több mint 3300 beteg szenved a titokzatos tünetegyüttestől, a fertőzések csaknem felét Kínában jegyezték fel. Egyedül Hongkongban csaknem 60 ember halálát okozta a betegség, Kína más részein 65 halálesetet rögzítettek. A kelet-ázsiai országban összesen 1445-en fertőződtek meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, kedden 10 újabb megbetegedésről érkezett hír.

Új tartományokban fertőz

A pekingi egészségügyi minisztérium 5 új esetről kapott jelentést az északi Sanhszi (Shanxi) tartományból, egy megbetegedésről számoltak be Belső-Mongólia (Nei Monggol) elmaradott északi térségéből, négy fertőzést és egy halálesetet jegyeztek fel a déli Kuangtung (Guangdong) tartományban - közölte Jim Rademaekers WHO-szóvivő.

Szingapúrban sokan halnak

A legsúlyosabban fertőzött Szingapúrban kedden újabb áldozatot szedett a betegség: ezúttal egy asszony vesztette életét. A megerősített halálesetek száma 12-re emelkedett, és két újabb gyanús esetet vettek nyilvántartásba. A délkelet-ázsiai országban 162 ember kétséget kizáróan fertőzött, 86 esetben ugyancsak a tünetegyüttesre gyanakszanak az orvosok. A korábban megbetegedettek közül 85-en felépültek, 64 személyt ápolnak kórházban. Szingapúrban 8,6 százalékos a halálozási ráta, amely több mint duplája a becsült nemzetközi átlagnak.

A WHO szakértői kedden két szigorúan őrzött pekingi katonai kórházat kerestek fel ötnapos pekingi látogatásuk utolsó óráiban, napokkal azután, hogy a tünetegyüttes kutatására szakosodott csoport belépési engedélyt kért az egészségügyi intézményekbe.

Múlt héten egy magas beosztású kínai katonaorvos megvádolta a pekingi egészségügyi minisztériumot, hogy eltussolja a SARS-eseteket, mondván: legkevesebb 140 beteget kezelnek a kínai főváros katonai kórházaiban. Az Európai Unió közvetlenül Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) külügyminiszterhez fordult, hogy kieszközölje a WHO szakértőinek bejutását az intézményekbe - írta a Reuters brit hírügynökség.