Benedek
-5 °C
5 °C

Vártnál ellenállóbb a SARS vírusa

2003.05.05. 16:58
A WHO legfrissebb kutatási eredményei szerint a SARS-vírus sokkal kitartóbb, mint hitték. Míg Kanadában és Hongkongban már nincs vészhelyzet, Kínában újabb intézkedéseket vezettek be, például lezárták a víztározókat.
A kínai hatóságok a vízellátás védelme érdekében lezárták Peking összes víztározóját. A víztározók környékén tilos a fürdés, horgászás, csónakázás. A fokozott védelemre a legfrissebb kutatási eredmények késztették a hatóságokat, mert kiderült, az atípusos tüdőgyulladást okozó coronavírus ellenállóbb, mint azt korábban feltételezték.

Négy napig is élhet

A legújabb kutatások szerint a SARS-vírus bármilyen felületen - lift gombján, ajtókilincsen -könnyedén kibír 24 órát, de megfelelő környezetben akár 96 órán át is életben maradhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a vírusok többségéhez hasonlóan a hideg ennek a kórokozónak sem árt, a fertőzött kézzel megfogott élelmiszereken lévő vírus a hűtőben akár négy napon keresztül is fertőzőképes marad. Jó hír viszont, hogy a legegyszerűbb fertőtlenítőszer is képes megölni, így a háztartásokban használt aceton, formaldehid vagy etanol alapú tisztítószerek hatásosak ellene, írja a Fox News.

A fertőzött széklet a legveszélyesebb

Bár az atípusostüdőgyulladás-járvány halálozási aránya a statisztikák alapján 10 százalék, abban a hongkongi lakókomplexumban, ahol több mint háromszázan fertőződtek meg rövid idő alatt, a betegek 60 százaléka halt meg. A helyi egyetem kutatói arról számoltak be, hogy az emberi fekáliával sokkal jobban terjed a vírus, mint cseppfertőzéssel. A rossz állapotban lévő, csöpögő szennyvízcsatornákon pedig könnyedén terjedt a fertőzés Hongkongban.

Javul a helyzet

Mialatt tovább szedi áldozatait a SARS-járvány Kínában és Tajvanon, ahol tíz nap alatt megháromszorozódott, és evvel 116-ra emlkedett a betegek száma, a korábban az egyik legfertőzöttebbnek számító Szingapúrban negyvennyolc óra alatt már csak egyetlen újabb megbetegedést jeleztek, Hongkong és Kanada pedig győztesnek érezheti magát a járvány elleni küzdelemben. Hongkongban folyamatosan csökken a megbetegedések száma, Kanadából hetek óta csupán egy gyanús esetről érkezett jelentés.

Peking ostroma

A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy Peking ostromlott város képét nyújtja. A sztrádák, autóutak lezárva, iskolák, mozik, óvodák újabb két hétig nem nyithatnak ki. Bár hivatalosan 16 ezer embert zártak karanténba, a maradék 13 millió sem érzi magát szabadnak, ráadásul Kína-szerte tovább szigorodtak az intézkedések. A halálos áldozatok száma 206-ra emelkedett hétfőre virradóra.