Kornélia
-1 °C
15 °C

A cibetmacskától származhat a SARS

2003.05.23. 14:27
Hongkongi tudósok pénteki bejelentése szerint az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírusa a cibetmacskától (Civettictis civeta) ered. A WHO úgy véli, hogy Hongkongban és Kuangtungban már sikerült a fertőzést ellenőrzés alá vonni.
A dél-kínai egyetem kutatóinak és egészségügyi szakértőinek sikerült egy cibetmacskánál elkülöníteniük az atípusos tüdőgyulladást okozó koronavírust. A felfedezésnek óriási jelentősége van a fertőző betegség megfékezése szempontjából.

Tudósok korábban már sejtetni engedték, hogy a SARS egy állattól ered és onnan terjed tovább az emberre. A szakértők csupán arra nem tudtak választ adni, hogy melyik állattól származik a betegség.

Már lehet Hongkongba utazni

Egy környezetvédő csoport pénteken azt követelte a pekingi hatóságoktól, hogy tiltsa meg a vadhús fogyasztását annak ellenére, hogy ez a hagyományos kínai konyha egyik különlegessége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken már nem tanácsolja el az utazókat attól, hogy felkeressék Hongkongot és Kuangtung (Guangdong) tartományt. A WHO azzal indokolta döntését, hogy a két térségben sikerült a fertőzést ellenőrzés alá vonni.

Vizsgálat a felvételiken

A kínai egyetemre jelentkező diákoknak az atípusos tüdőgyulladást kiszűrő vizsgálaton kell átesniük a következő hónapban, írta egy kínai napilap pénteken. A hatóságok a különböző megelőző és a gyülekezést tiltó intézkedések ellenére határoztak az egyetemi vizsgák megrendezése mellett. Pekingben, ahol a fertőzés a legtöbb áldozatát szedte, mintegy 81 ezren vesznek részt az egyetemi felvételiken.

Kína szárazföldi részén eddig 303-an haltak meg az atípusos tüdőgyulladásban, és 5285-en fertőződtek meg, míg világszerte 689 halálos áldozatot és 8 ezer beteget számoltak össze.

A kínai hatóságok pénteken azt közölték, hogy az elmúlt 24 órában hárman haltak meg a betegségben és húszan fertőződtek meg. A halottak közül ketten Pekingből származtak. Hongkongban két személy halt meg az atípusos tüdőgyulladásban és újabb két személy betegedett meg a kórtól.