Piroska
-1 °C
5 °C

A WHO nem hisz a kínaiaknak

2003.06.03. 15:34
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden megkérdőjelezte azokat a kínai jelentéseket, melyekben az atípusos tüdőgyulladásban (SARS) megbetegedettek számának csökkenéséről esik szó.
Az ENSZ egészségügyi szakosított szervének szóvivője Genfben újságíróknak elmondta, a szervezet fenntartásokkal kezeli azokat a pekingi bejelentéseket, amelyek szerint radikálisan csökkent az új megbetegedések száma Kínában.

Az ázsiai ország hatóságai az elmúlt kilenc napban mindössze tíz újabb megbetegedést jelentettek. Kedden három új esetet, kettőt Pekingben jegyeztek fel a hatóságok.

A WHO illetékese a vírus Kínában való megjelenésekor tapasztaltakkal magyarázta kételyeit. Peking annak idején négy hónapos késéssel jelezte a világszervezetnek a járvány kitörését. "Aggódunk amiatt, ahogyan a megbetegedéseket számolják. Nem tudunk elegendőt arról, miből adódnak, honnan származnak a számadatok" - magyarázta az illetékes.

Hozzátette: lehetséges a megbetegedések számának drámai csökkenése, de Kína esetében hitelességi problémák vannak a betegség felbukkanásakor tapasztaltak miatt.

A nemzetközi szervezet adatai szerint a világon mintegy 8300-an kapták el az atípusos tüdőgyulladást, Kínában 5300-an.