Virág
0 °C
2 °C

Hongkong legyőzte az atípusos tüdőgyulladást

2003.06.23. 11:19
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levette Hongkongot az atípusos tüdőgyulladás által fertőzött térségek listájáról, miután a városban húsz napja nem bukkant fel új fertőzés.
Március óta 1755 ember betegedett meg Hongkongban atípusos tüdőgyulladásban, és a járvány 296 halálos áldozatot követelt a városban. A halálozási arány Hongkongban jóval magasabb - 17 százalékos - volt, mint a kínai anyaországban (ott a halálozási ráta 6,5 százalékos), amelyet pedig a járvány által leginkább sújtott területként tartottak nyilván. Hongkongban jelenleg még 28 személyt kezelnek kórházban atípusos tüdőgyulladással, közülük 11-en intenzív osztályon vannak.

Recessziót hozott a járvány

Hongkongi illetékesek szerint a járvány több milliárd dolláros bevételkiesést jelentett a városnak, s a jelentős részben az üzleti tevékenységből, illetve az idegenforgalomból élő város ezzel hat éven belül a harmadik gazdasági recesszió szélére került. A hongkongiak remélik, hogy a WHO bejelentése hozzájárul a gazdaság megélénküléséhez, a válságból való kilábalás azonban még hónapokig eltarthat - vélekednek a szakértők, utalva arra, hogy bár a WHO már májusban megszüntette Hongkonggal kapcsolatban az utazásokat korlátozó ajánlását, az idegenforgalom csak nagyon lassan kezd újjáéledni. Szakértők megfogalmaztak egyébként olyan aggodalmakat is, hogy a járvány esetleg a jövő télen újra fellobban.

Kanadában még terjed

Hongkong járványmentessé nyilvánítása után már csak Kanada, Kína és Tajvan maradt a fertőzött térségek listáján. Kanadából vasárnap két új SARS-halottról számoltak be. A kontinentális Kínában hétfőn sem közölt új megbetegedést vagy halálesetet a pekingi egészségügyi minisztérium. A fővárosban már 12 napja nem bukkant fel új SARS-eset - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A tajvaniak azt remélik, hogy a WHO hamarosan a szigetországot is járványmentessé nyilvánítja, tekintettel arra, hogy több mint egy hete nem jelentkezett új beteg SARS-gyanús tünetekkel. Tajvan az atípusos tüdőgyulladás által legerősebben sújtott térségek közül a harmadik helyen áll, a betegségben 692 ember betegedett meg, a halálos áldozatok száma pedig 84-et ért el. A betegség lappangási ideje tíz nap, ennek kétszerese után nyilvánította járványmentessé Hongkongot a WHO.