Edina
-12 °C
-3 °C

Elvesztette az őssejtpert a sejtbank

2003.07.07. 13:09
Jogszerűen hozta meg azt az állásfoglalását az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT), amelyben a köldökzsinórvér levételét emberen végzett kutatásnak minősítette - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) hétfői elsőfokú ítéletében. A polgári perben született döntés nem jogerős, a felperesek fellebbeznek ellene. A pert indító Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. a döntés után bejelentette: újraindítja tevékenységét.
A köldökzsinórból születéskor levett vérből a felperesek szerint olyan őssejtek nyerhetők, amelyekkel a gyermek későbbi esetleges súlyos betegségei - például a rák, a fehérvérűség vagy az immunhiányos állapot - eredményesen kezelhetők. A szóbeli indoklásban elhangzott: a bíróság azt nem vizsgálhatta, hogy az ETT tudományos állásfoglalása megalapozott-e, hanem csak azt, hogy az jogszerűen született-e.

Jogosan foglalt állást

A bíró kifejtette: az ETT az egészségügyi miniszter tanácsadó, véleményező, döntés-előkészítő testülete, jogosítványai között pedig szerepel: állást foglalhat olyan még nem szabályozott kérdésekben, így az emberen végzett kutatásokéban is, hogy azok milyen feltételek mellett végezhetők. Ezért az FB szerint az ETT feladatkörében járt el, amikor a köldökzsinórvér levételéről állást foglalt.

A peres felek között abban nem volt vita, hogy a Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. tevékenysége nem volt szabályozott - tette hozzá a bíró. Az indoklásban utalt arra is: az ETT állásfoglalása a jövőbeni szabályozás szükségességét is felvetheti. Az FB a felperesek valamennyi kereseti kérelmét elutasította, így az önrendelkezéshez és a személyiséghez fűződő jogok sérelmét sem állapította meg.

Nem kapnak kártérítést

A bíróság az alperes magánszemélyek kártérítési igényét sem tartotta megalapozottnak. Mint elhangzott: a szülők egyike 20 millió forintos nem vagyoni kártérítést szeretett volna azért, mert áprilisban született gyermekétől az ETT állásfoglalásának következtében nem vettek le köldökzsinórvért.

A Sejtbank kft. egy svájci cég alvállalkozójaként tavaly január óta foglalkozott köldökzsinórvér külföldre szállításával és a minták ottani tároltatásával. A cég a per idejére beszüntette tevékenységét, mert az emberen végzett kutatás bűncselekménynek minősül, és ennek sem magukat, sem ügyfeleiket nem akarták kitenni.

Újraindítják

A cég most újraindítja tevékenységét, a köldökzsinórvér-minták külföldre szállítását és ottani tároltatását - közölte a a Sejtbank Kft. ügyvezetője hétfőn, a tárgyalás után. "Kaptunk egy levelet az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól (OTH), hogy a köldökzsinórvér levétele a szülészetek hatáskörébe tartozik" - mondta Merhala Zoltán. Hozzátette: a vérszállítással kapcsolatban pedig az az OTH álláspontja, hogy ameddig a köldökzsinórvér-minta vérnek minősül, addig külföldre juttatásához a legfőbb egészségügyi hatóság engedélye nem szükséges.

"Ha a köldökzsinórvér szövetnek minősülne, amivel kapcsolatban még nincsen semmiféle szakmai döntés, akkor tartozik rájuk az elbírálási jogkör, így tehát a cég a mai napon újraindul" - mondta Merhala Zoltán.

Az ügyvezető szerint az OTH állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy a köldökzsinórvér levételével kapcsolatban "semmifajta korlátozás nincsen". Hozzátette: véleménye szerint a bíróság hétfői ítéletével azt is kimondta, hogy az ETT határozata "tudományos vélemény", amelyet nem lehet tiltásként értelmezni. "Minden szülészeti intézmény számára meg fogjuk küldeni az OTH állásfoglalását, hogy bizonyítsuk azt, ebben ők önállóan dönthetnek" - mondta el Merhala Zoltán.

Visszafizették

A per ideje alatt az ügyvezető becslése szerint 200 mintavétel hiúsulhatott meg, és mintegy 100 esetben fizették vissza a pénzt. A cég a mintavétellel kapcsolatos eljárásokért és a 20 évre szóló tárolásért 300 ezer forintot kér. A pácienseknek kell megállapodniuk a szülésszel és a kórházzal, hogy levegyék a köldökzsinórvér-mintát.

Merhala Zoltánnak, mint maga állította, tudomása van arról, hogy a per ideje alatt "tízes nagyságrendben vettek le szülészeteken köldökzsinórvért és a mintát a szülők juttatták ki külföldre". A bíróság ítélete ellen az annak írásba foglalásától számított 15 napon belül lehet fellebbezni.