Emőke
-4 °C
9 °C

Vérveszteség okozhatta a sziámi ikrek halálát

2003.07.14. 15:34
Védelmébe vette a fejénél összenőtt Laleh és Ladan Bidzsani sziámi ikerpáron végrehajtott műtétet két svájci orvos, akik a 28 tagú orvoscsoport tagjaiként voltak jelen a Szingapúrban végzett operációnál, s akiknek Svájcban tartott sajtóértekezletéről a Neue Zürcher Zeitung számolt be hétfőn.
Beat Hammer és Dennis Rohrer állkapocs- és arcsebész a műtétre vállalkozó Raffles-klinika felkérésére érkezett a helyszínre, s jelen volt a műtétnél, bár részvételükre csupán a koponya helyreállításakor került volna sor.

Újra megtennék

Kifejtették: az ikrek hihetetlenül szenvedtek. A műtét előtt a két orvosnak módjában állt személyesen megismerkedni a páciensekkel, s így meggyőződhettek arról, hogy Ladan és Laleh tisztában volt a kilátásokkal, és határozottan minden kockázatot vállalni kívánt. Ezen kívül orvosokból és civilekből álló etikai bizottság fontolta meg és hagyta jóvá a műtétet - mondták. A két svájci orvos nyomatékosan cáfolta, hogy a műtét kísérleti célokat szolgált volna. Úgy vélték, hogy hasonló körülmények között, vagyis megfelelő etikai bizottság döntése alapján újra vállalkoznának ilyen operációban való részvételre.

Húsz liter vér

Hammer és Rohrer elmondta: a műtét kudarcának okai egyelőre nem világosak. Csak annyi biztos, hogy a vérveszteség váratlanul nagy volt. Csupán az utolsó órában mintegy 20 liternek megfelelő 60 vérkonzervet adtak a legyengült vérkeringésű nővéreknek, miközben egy átlagos felnőtt embernek 6-7 liter vére van.

Nagy vérzések léptek fel a szétválasztott vénáknál, amelyek az ereket mutató angiográfiai vizsgálaton éppen a csekély véráramlás miatt alig látszottak. Ráadásul az angiográfia fekvő helyzetben készült, míg az operációnál az ikrek félig ülő helyzetben voltak, hogy az orvosok jobban hozzáférhessenek a műtéti területhez, s a más testhelyzet esetleg akár jelentős mértékben is megváltoztathatta a vérnyomást az agyban és egyes erekben. A vérzés már a koponya megnyitásánál is nagyobb volt a vártnál - mondta a két svájci orvos.

Hangsúlyozták azonban, hogy jól sikerült a közös véna szétválasztása, illetve részben egy más testrészből vett érrel való pótlása, amit előzőleg a legnagyobb akadálynak tekintettek: emiatt utasították el német orvosok a szétválasztás lehetőségét 1996-ban.

Abba akarták hagyni

Hammer még azt is elmondta: a fellépő súlyos keringési zavarok miatt az orvosok abba akarták hagyni a műtétet, ám Laleh és Ladan várakozó barátai újra megerősítették: a nővérek határozott kívánsága, hogy a szétválasztásukat bármi áron hajtsák végre. Ez indította az orvosokat az operáció folytatására, aminek folytán az 52. órában Laleh és Ladan Bidzsani meghalt. Ez volt az első eset, hogy felnőtt korában próbáltak szétválasztani egy fejénél összenőtt ikerpárt.