Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Génterápiával gyógyítanák a szívbetegségeket

2004.08.01. 13:40
Eddig csak állatkisérletek szintjén folytak a kutatások a szív génterápiás kezelésére, az emberi szíven végzett laboratóriumi beavatkozás után a nem túl távoli jövőben betegségek gyógyítására is alkalmazhatják az új technikát.
Tudósoknak laboratóriumi körülmények között sikerült génterápia segítségével helyreállítani az emberi szív sérült sejtjeit. A Thomas Jefferson Egyetem kutatói reménykednek abban, hogy a nem túl távoli jövőben szívbetegeken is kipróbálhatják ezt az új technikát.

A Circulation című szaklap számolt be arról, hogy a kutatók miként használtak fel egy vírust arra, hogy bevigyenek egy gént szívbetegektől vett szívsejtekbe. A kezelés után a szívsejtek képessé váltak arra, hogy újból teljes erővel összehúzódjanak. Ilyen jellegű kutatások eddig is folytak, de állatkísérletek szintjén.

Az alkalmazott gén úgy működik, hogy gátolja a beta-adrenergic kinase nevű enzim működését. Ez az enzim kulcsszerepet tölt be a szívverés szabályozásának elősegítésében, viszont problémákat okozhat, ha a normálisnál magasabb a szintje, ahogy az a szívbetegeknél előfordul.

Sir Charles George, a Brit Szívalapítvány orvosigazgatója arra figyelmeztetett, hogy nagy különbség van a laboratóriumi kísérletek és páciensek kezelése között. Mint elmondta, bár érdekes a beteg szívben végbemenő bizonyos változások feltárása, az egész kutatótevékenységet laboratóriumban izolált sejteken végezték el. A betegek kezelésére vonatkozó hatása bizonytalan, mert a génterápia gyakran csak rövid távú előnyös hatásokat produkált élő állatokban és emberekben.

Eric Alton professzor, a londoni Imperial College Országos Szív és Tüdő Intézetében dolgozik, a BBC hírszolgálat online programjának nyilatkozva úgy kommentálta a kutatást, mint fontos lépést azoknak a tanulmányoknak a sorozatában, amelyekre szükség lesz a szívbetegek új kezelésének a kifejlesztéséhez. A kulcskérdés az, hogy ezeket az érdekes laboratóriumi kutatásokat hogyan lehet az élő emberi páciensek javára fordítani.