Auguszta
-3 °C
2 °C

Távirányítás közvetlenül az agyunkkal

2007.06.26. 10:25
Eredetileg az orvostudomány használta volna bénult emberek életének könnyebbé tételére, de a Hitatchi máris univerzális távirányítót vizionál a közvetlen agy-gép interfész bemutatkozása után.

Lassan elfelejthetjük a távirányítót: a Hitatchi kutatólaborjában olyan ember-gép interfészt fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi elektronikai berendezések irányítását puszta gondolattal, anélkül, hogy akár egy ujjunkat megmozdítanánk.

Ha elindul a vonat...

A "gondolatolvasó" technológia az optikai topográfia nevű eljáráson alapszik: alacsony energiájú infravörös fénnyel érzékeli az agyban a véráramlás intenzitását, és ezen keresztül méri az agytevékenység erősségét. A Hitatchi Tokióban tartott bemutatóján a B-katégóriás sci-fi filmek kellékeire emlékeztető elektróda-sapka egy modellvasút irányító elektronikájával volt összekötve. Amikor a kísérleti alany matematikai számításokat végzett fejben (vagyis erős aktivitást mutatott az agykéreg problémamegoldásért felelős, homloklebenyi része), a vonat elindult - ha viszont semmi különösre nem gondolt, megállt.

Akiko Obata, a Hitatchi egyik kutatója
saját magán mutatja be a találmányt

Varázssapka paralízis ellen

Az agyat közvetlenül a számítógéppel összekötő kísérletek elsősorban orvosi célokkal zajlanak, a Hitatchi és a Honda évek óta próbálkozik azzal, hogy a technológiát kereskedelmi célokra is használja. Az autógyártó cég az orvostudományban használt MRI (mágneses rezonancián alapuló képalkotás) technikára épített 2006-ban egy gondolattal vezérelt robotkezet - a Hitatchi mostani berendezése elsősorban méretben múlja felül ezt, hiszen a szekrénynyi MRI-berendezéshez képest a sapka alig egy kilót nyom.

A Hitatchi reményei szerint a technológia rövid távon elsősorban paralízisben szenvedő, bénult emberek életét könnyítheti meg, később pedig az elektromos berendezések irányításában valóban átveheti a mai gombnyomkodós távirányítók szerepét. A további kutatások arra irányulnak, hogy az agyműködésből a szimpla igen-nem jeleknél finomabb kommunikációt sikerüljön kiszűrni.