Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Czeizel nem kampányol a választható nemű gyermekekért

2003.04.25. 10:29
Czeizel Endre orvos-genetikus szerint a magyar szülők szívesen vállalnának több gyereket, ha lehetőségük nyílna utódaik nemének megválasztására. Kökény Mihály egészségügyi politikai államtitkár szerint a jelenlegi törvények által tiltott eljárás iránt nincs valós társadalmi igény. Az ügynek várhatóan nem lesz folytatása, mivel Czeizel csupán véleményét hangoztatta, és nem kíván hivatalos beadvánnyal fordulni a minisztériumhoz.
Az utóbbi napokban nagy port vert fel a hazai médiában Czeizel Endre orvos-genetikus kijelentése, miszerint hasznos lenne, ha a szülők még a fogantatás előtt megválaszthatnák leendő gyermekük nemét, mert így nőne a születések száma. A szakember lapunknak úgy nyilatkozott: támogatná az elképzelést, azonban nem kíván az ügyben beadvánnyal fordulni az egészségügyi tárcához. A téma annak az apropóján került újra terítékre, hogy Spanyolországban nemrégiben kezdtek el komolyabban foglalkozni a kérdéssel, mondta Czeizel.

Van rá igény

Az orvos-genetikus szerint sokan vállalnának újabb gyermeket, ha megválaszthatnák annak nemét. "Engem eddig ezerkétszáznál többen kerestek fel azzal, hogy az azonos nemű gyermekek után szeretnének egy ellenkező neműt is. Nekem, mint orvosnak az a kötelességem, hogy segítsek a hozzám fordulókon, de sajnos mindegyiküknek csalódást kellett okoznom, ugyanis a magyar törvények nem engedélyezik a gyermek nemének megválasztását." - mondta az Indexnek az orvos-genetikus.

Számos más érv is szól a gyermek nemének megválasztása mellett: szociológiai tanulmányok tanulsága szerint az egykék nehezebben szocializálódnak, gyakoribbak a lelki problémáik, ezzel szemben a különböző nemű testvérek felnőtt korukban is jobban megértik a másik nemet, jobban beilleszkednek a társadalomba, mondta Czeizel.

A szakember szerint Ausztráliában a népesedéspolitika szerves részét képezi a gyermek nemének kiválasztása, amellyel hatalmas sikereket tudtak elérni. Ezzel a lehetőséggel még az Egyesült Államokban és Belgiumban élnek. Czeizel szerint a magyarság jövőjét féltő gondolkodók számára sorskérdés, hogy meg lehet-e akadályozni a népességcsökkenést, hiszen évente harmincezer fővel leszünk kevesebben.

Nincs rá igény

Kökény Mihály egészségügyi politikai államtitkár azt nyilatkozta lapunknak, hogy Czeizel felvetésének nincs nagy realitása, mivel Magyarországon nincs lakossági igény a gyermek nemének kiválasztására. "Ha lenne, akkor bizonyára már találkoztunk volna vele" - mondta. Az államtitkár szerint az eljárás jogilag rengeteg aggályt vet fel, hiszen jelenleg öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki a gyermek nemének megválasztására irányuló tevékenységet végez. Emellett számos etikai kérdés is felmerül a beavatkozás miatt.

Czeizel azonban úgy látja, hogy a magyar törvények ebből a szempontból igen ellentmondásosak, hiszen nemhez köthető örökletes betegségek - például a vérzékenység - esetén megengedik a terhesség megszakítását, a "taigetoszi módszer modern változatát". A nem kiválasztása ezzel szemben nem a magzatok feláldozásával történik.

Egyszerű eljárás

A gyermekek nemének kiválasztása több mint egy évtizede lehetséges. Czeizel elmondása szerint Magyarországon sokan az ivarsejtekkel való manipulációnak tarják a módszert, pedig a válogatás során nem megtermékenyített magzatokkal, hanem kizárólag ondósejtekkel dolgoznak az orvosok.

Az orvosok szétválogatják az Y és az X kromoszómával rendelkező ivarsejteket, majd a kiválasztott példányokkal megtermékenyítik az anya petesejtjét. Pontosan ugyanúgy, ahogyan ma a mesterséges megtermékenyítéseket végzik a klinikákon.

Drága beavatkozás

A professzor az eljárás költségeit pontosan nem ismeri, de körülbelül néhány tízezres nagyságrendűnek véli. A meddőségi problémákkal foglalkozó Kaáli Intézet képviselője ugyanakkor lapunknak úgy nyilatkozott: ez az összeg közelebb jár a néhány százezerhez.