Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Halálos betegséget is okozhat a tetoválás

2003.08.01. 13:13
Az Európai Unió bizottsága szerint nagyobb óvatosságot kellene tanúsítani a tagállamokban a tetoválás és a piercing divatjával kapcsolatban, mert ezek művelői olyan egészségügyi kockázatoknak is kitehetik magukat, mint a lepra, az AIDS vagy a rák.
"Amikor az egészségügyi óvintézkedésekre nem fordítanak kellő figyelmet, a tetoválás vagy a piercing súlyos vírusfertőzéseket okozhatnak - például hepatitisz- vagy HIV-fertőzést - de bekövetkezhetnek bakteriális fertőzések, gombás bőrbetegségek, allergiás reakciók, rosszindulatúvá váló sérülések, mint a melanóma, felléphet a lepra és más fertőző betegség is" - olvasható a bizottság közleményében, amely megemlíti, hogy 2002 óta két olyan halálesetet regisztráltak Európában, amely a piercingre vezethető vissza.

"Éppen ezért, ha az emberek tetováltatni akarják magukat vagy felhelyezni egy piercinget, megfelelő egészségügyi óvintézkedéseket kell tenniük" - jelentette ki Philippe Busquin kutatási biztos.

Autófestékkel is tetoválnak

Az unió tagállamaiban létező szabályok többsége csupán az olyan higiéniai intézkedésekre korlátozódik, mint a kesztyűk viselése, vagy a tűk sterilizálása. Ugyanakkor nem foglalkoznak olyan kérdésekkel, mint a felhasznált anyagok sterilitása, a festékanyagok tisztasága, hangsúlyozza az EU-bizottság.

Leszámítva egy bizonyos számú festékanyagot és színezőt, amelyeket kozmetikai használatra jóváhagytak, a tetoválásokhoz használt vegyi anyagok többsége ipari festék, amelyeket eredetileg más célokra gyártottak: például autófestéknek vagy nyomtatóba való tintának, aggódik Brüsszel.

A bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket az ellenőrzés, a közvélemény felvilágosítása és a kockázatok felmérése terén.