Kannabisz-származékokat termel a bőrünk

2008.07.30. 06:38
A bőrben termelődő kannabisz-származékok befolyásolják a faggyútermelést - mutatták ki a világon elsőként a napokban debreceni kutatók. A felfedezést a bőrbetegségek, például a kamaszoknál jelentkező súlyos pattanásos-aknés elváltozások vagy a krónikus bőrszárazság kezelésére is alkalmazhatják.

A felfedezés kiterjedt klinikai és kozmetológiai kutatásokat indíthat el, amelyek eredményeképpen a vegyület akár krém formájában is szerepet kaphatna olyan, a faggyúmirigy zavarával társuló gyakori bőrbetegségek kezelésében, mint pl. az akné, a bőrszárazság, a viszketés, vagy a bőrdaganatok.

A kutatók régóta foglalkoznak a kannabisz-származékok emberi szervezetben lejátszódó pontos hatásmechanizmusának feltérképezésével. Az elmúlt évtizedek erőfeszítései kiderítették, hogy a marihuána legfontosabb, biológiailag aktív kémiai anyaga, a tetrahidrokannabinol (THC) érdekes módon, számos endogén, azaz az emberi szervezet által saját maga termelt vegyület hatását utánozza.

A Debreceni Egyetem kannabinoid kutatásai középpontjában a faggyúmirigy áll. A kutatók német és brit szakemberekkel együtt sikerrel azonosítottak az emberi faggyúmirigyben termelődő különféle endokannabinoid vegyületeket a sejtekben, felfedezve, hogy azok az egészséges bőr élettani működésének szempontjából meghatározó szereppel bírnak. Az alapkutatás domináns része Magyarországon zajlott OTKA-támogatással.

Mivel a faggyúmirigy könnyen hozzáférhető a bőrön alkalmazott hatóanyagok számára, nagy valószínűséggel ezen anyagok krém formájában is adagolhatók lesznek. E krémek a kozmetológiai ipar érdeklődését is felkelthetik, a faggyúmirigy zsírtermelésének fokozása révén ugyanis jó terápiás hatásfokkal kecsegtetnek a bőrszárazság és a viszketés kezelésében is.

A Debreceni Egyetem kutatója szerint azon eredményeik, hogy az endokannabinoidok a humán faggyúmirigysejtekben sejthalált indítottak be, felvetik a kannabinoidok esetleges alkalmazhatóságát faggyúmirigy-eredetű bőrdaganatok kezelésében. A kísérletek további újdonsága, hogy az endokannabinoid rendszert felfedezték a humán szőrtüszőben is. Az adatok azt sugallják, hogy a kannabinoidaktivátor és -gátló vegyületek hatékonyan alkalmazhatók különféle, a haj növekedési zavarával jellemzett kórkép klinikai kezelésében is.

A jövőben folytatni szeretnék az alapkutatást annak megismerése érdekében, hogy milyen mechanizmusok szabályozzák e folyamatokat a bőrben. Ezen túlmenően fontosnak tartják a betegek bőrében lezajló folyamatok feltárását. A harmadik kutatási területen pedig - az alkalmazott kutatás felé elmozdulva - biotechnológiai cégek, gyógyszergyárak bevonásával, a termék-előállítás felé szeretnének elmozdulni. A szakképzett kutatók Debrecenben ehhez rendelkezésre állnak, vagyis a kutatás intenzitását az dönti el, mennyi pénzt tudnak szerezni rá különféle pályázatokon.



  • Hírek
  • Hírek