Azonosították a halálos tüdőgyulladás kórokozóját

2003.03.19. 09:09
Hongkongi orvosok szerdán azonosították a világszerte terjedő atípusos tüdőgyulladás kórokozóját - írja a BBC. A három kontinensen 219 embert megfertőző betegséget a paramyxoviridae családba tartozó vírus okozta. A vírus azonosítása megkönnyíti a fertőzött páciensek gyógyítását, és elősegítheti egy védőoltás kifejlesztését. Egyelőre nem tudni, hogy új, vagy már ismert fajról van-e szó.
Noha a paramyxoviridae családba tartozó vírusok az influenzához hasonló tüneteket okoznak, az influenza kórokozója nem rokonuk. A világ egészségügyi hatóságai régóta tartanak egy új, minden eddiginél halálosabb influenzatípus megjelenésétől, amely megismételhetné az 1918-as pusztító járványt. Balsejtelmeik azonban ezúttal nem váltak valóra.

Tizenegy halálos áldozat

A Kínából indult tüdőgyulladás-járvány világszerte eddig több mint tíz ember halálát okozta, és 219 embert fertőzött meg - írja a BBC. A legtöbb megbetegedést Kínából, Hongkongból és Vietnamból jelentették, ahol főleg kórházi dolgozók és családtagjaik kapták el a fertőzést. Hongkongban kedden két új kórházban bukkantak fertőzött betegekre, és az egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a járvány elterjed a terület hétmillió lakosa között.

Vietnamban már két áldozata van a tüdőgyulladásnak: szerdán belehalt a betegségbe egy 66 éves francia doktor, hétvégén pedig egy nővér halt meg. Mindketten egy fertőzött amerikai üzletembert ápoltak. Hanoiban hatvan emberen diagnosztizálták a fertőzést, egy japán állampolgárt pedig tüdőgyulladás gyanújával szállították kórházba. Kanadában két ember halt bele a betegségbe.

Hongkongban 123 embert fertőzött meg a tüdőgyulladás, ketten meghaltak, és feltehetőleg egy harmadik beteg halálát is a fertőzés okozta. Az egészségügyi hatóságok ideiglenesen bezárták a Prince of Wales kórház sürgősségi részlegét, hogy a kimerült személyzet egy kis pihenőhöz juthasson.

Gyanús esetek Európában

A svájci Freiburg kantonban egy egész család betegedett meg az Ázsiából járványszerűen terjedő tüdőgyulladásban: házukat elszigetelték és a kezelés nyomán állapotuk javulóban van - írja az MTI. Párizsban atípusos tüdőgyulladásra utaló tünetek miatt kedden kórházba szállítottak három személyt, akik Ázsiából érkeztek. A francia egészségügyi főigazgatóság közlése szerint a Bichat, illeve Pitié-Salpetriere kórházban, elkülönítő osztályon elhelyezett betegeknél egyelőre nem sikerült teljes bizonyossággal kimutatni a fertőzést. Tüneteik torokgyulladást, illetve bronchitist valószínűsítenek, de amíg nem tudják egyértelműen tisztázni, milyen természetű megbetegedésről van szó, szoros orvosi megfigyelés alatt maradnak - írja az MTI.

Javult az állapota annak a brit üzletembernek, aki szombaton tért vissza Hongkongból, és tüdőgyulladással került kórházba - írja a Guardian. A 64 éves manchesteri férfi már könnyebben lélegzik, és a feleségével is tudott beszélni. Dublinban elkülönítőbe helyeztek egy utazót, aki magas lázzal érkezett vissza Délkelet-Ázsiából. A News Interactive szerint Ausztráliában huszonegy embert helyeztek megfigyelés alá atípusos tüdőgyulladás gyanújával.

Nem javasolják az utazást

Az amerikai külügyminisztérium azt tanácsolja polgárainak, hogy a tüdőgyulladás-járvány miatt halasszák el Hongkongba, Kína Guangdong megyéjébe vagy Vietnam fővárosába, Hanoiba tervezett utazásukat, ha tehetik. A magyar külügyminisztérium egyelőre nem adott ki hasonló tájékoztatót.

Romániai megbetegedés

Atípusos tüdőgyulladás tüneteivel kezelnek egy román nőt a bukaresti Matei Bals járványkórházban - jelentették be szerdán Bukarestben. A betegről a kórház illetékesei csak annyit közöltek, hogy egy héttel ezelőtt tért haza Kínából. A nőt a járványkórház erre a célra elkülönített részlegén ápolják, ahol - a közlemény szerint - megfelelő gyógykezelést kap.

Magyarországon nem számítanak járványra

Az országos tiszti főorvos szerint az általa bevezetett megelőző intézkedések elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a délkelet-ázsiai államokban észlelt tüdőgyulladás kórokozójának Magyarországra kerülését - írja az MTI. Ungváry György hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel a megbetegedés forrása a távoli Délkelet-Ázsia, a tüdőgyulladás kórokozója repülőgépek utasaival terjedhet.

Az ÁNTSZ Ferihegyi repülőtéri állandó kirendeltségén rendkívüli intézkedéseket vezettek be, a repülőgépekkel érkező, tüdőgyulladás-gyanús utasokat helyben megvizsgálják - írja az MTI. A betegségre gyanús személyeket a budapesti Szent László Kórházba irányítják. A Malév járatokon Budapestre érkezőknek a fedélzeten az atípusos tüdőgyulladásról, a betegség tüneteiről szóló tájékoztatót olvasnak fel.

Détári Lajos is lázas
Az egykori futballsztárt, aki két hete jött haza Vietnamból, titokzatos kór döntötte le - írja a Blikk. Magas láza volt, alig kapott levegőt, de már jobban van, és reméli, hogy nem a halálos tüdőgyulladást kapta el. A Blikkel tréfásan közölte, hogy ha a gyógyíthatatlan betegséget kapta el, akkor sajnos elmondhatja, hogy azt ő hozta be.


  • Biztosítás