Piroska
-2 °C
5 °C

Aknakeresésre idomítják a méheket

2004.01.11. 13:33
A kutatások szerint a méhek nagy területek átfésülésére képesek, és mindössze két nap alatt beidomíthatók.
Házi méhek segíthetnek az egykori háborús térségek aknamentesítésében.

A módszer a jól ismert pavlovi reflexen alapul. A méheket úgy idomítják, hogy bizonyos szagokat - mint például a robbanóanyagét - táplálékforrásokkal asszociáljanak. Ha aztán a méhecskék táplálékszerző utakra indulnak, összegyűlnek a legintenzívebb szagú helyeken. Egy lézerrendszer követi mozgásukat és reakcióikat, és ennek alapján térképet rajzol a taposóaknák gyanítható előfordulási helyeiről.

Nagy előnye a méhecskéknek, hogy nagy területek átfésülésére képesek, és mindössze két nap alatt beidomíthatók. Az eddig erre a célra alkalmazott kutyák esetében ehhez fél évre volt szükség. Már csak ezért is sokkal olcsóbb lenne a méhekkel való aknakutatás.

A házi méhek effajta képességét először 2003 augusztusában próbálták ki az amerikai Missuori állam egy e célra telepített aknamezején. A szorgalmas szárnyas rovarok az aknák 90 százalékát megtalálták. A módszer tehát még nem teljesen tökéletes, többek között a lézer-rendszeren is van még javítanivaló.

Úgy becsülik, hogy a méhek körülbelül két év múlva lesznek "bevetésre készek". A tudósok minden esetben helyi méhcsaládokat szándékoznak "betanítani", nehogy a külföldről származó méhekkel idegen organizmusokat hurcoljanak be az egyes országokba.

Az ENSZ becslése szerint 70 országban összesen mintegy 110 millió taposóakna bújik meg még a földfelszín alatt. Évente körülbelül 20 ezer embert ölnek meg, vagy sebesítenek meg az aknák. A Santa Monica-i RAND Kutatóintézet szerint 450 évig is eltartana, amíg minden taposóaknát megtalálnának és hatástalanítanának, feltéve, ha újakat közben nem telepítenének.

Méheket már eddig is alkalmaztak felderítési célokra, például Németországban is, az ipari szennyezés felderítésére. A méhek szőrös lábaira tapadt részecskéket mérőkészülékekkel vizsgálva meg lehetett állapítani, hogy azok tartalmaznak-e veszélyes vegyi vagy biológiai anyagokat.

A tudósok szerint egy nap az is lehetséges lehet majd, hogy méhekkel fognak tömegpusztító fegyverek vagy tömegsírok után kutatni.