Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Otthon gyárthatunk pálinkából üzemanyagot

2008.05.09. 15:40
Az olajhiánytól szenvedő amerikaiak hamarosan otthon is feltankolhatják az autójukat etanollal, amit maguk állíthatnak elő egy cukrot és alkoholt feldolgozó szerkezet segítségével.

Otthoni üzemanyaggyártó rendszert mutatott be egy amerikai cég, az E-Fuel. A mosógép méretű szerkezetet élesztővel és emberi fogyasztásra nem alkalmas cukorral kell feltankolni, és az ebből létrejött bioüzemanyaggal rögtön fel is lehet tankolni az etanolos autókat. Az EFuel100 MicroFueler névre keresztelt gép 2008 végétől lesz megvásárolható, kicsit több mint másfél millió forintért. Használatához persze Amerikában is engedélyt kell kérni, mert nem lehet csak úgy etanolt gyártani.

Thomas Quinn, a cég vezérigazgatója azt állítja, hogy ez a szerkezet nem befolyásolja az élelmiszerárakat, mert nem gabonából gyártanak etanolt, hanem cukorból. Amíg gabonából hiány van, addig cukorból bőven van felesleg, állítja a cégvezér. Ráadásul a cég szerint cukorból hatszor hatékonyabban lehet etanolt gyártani, mint gabonából. Érdekes tény, hogy Quinn legutóbbi vállalkozása a Gyration nevű cég volt, amely a Nintendo Wii irányítójában lévő mozgásérzékelőt jegyzi, írja a Cnet.

A MicroFueler egyébként maradék alkohollal is föltölthető, például pálinkával vagy tequilával, aki nagyon környezettudatos, házibuli után összegyűjtheti a poharakból a maradék cseppeket. A szerkezet egyébként hetente körülbelül 130 liter üzemanyagot tud előállítani, literenként nagyjából 40 forintos áron.