Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

Vakbélműtét szájon keresztül

2008.03.20. 22:20
A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvosai néhány napja szájon át vették ki egy beteg vakbelét. A technológia bonyolult és nem veszélytelen, így nem valószínű, hogy egyhamar rutineljárás lesz belőle.

A műtétet március 12-én hajtották végre a 42 éves Jeff Scholzon, aki önként vállalta, hogy aláveti magát az Amerikában eddig példa nélkül álló módszernek. A beavatkozás a laparoszkópos (csak kis felületi sebekkel járó), nagy sebészi rutint igénylő műtétek egyik fajtájának, a természetes testnyíláson keresztül elvégzett endoszkópos műtétek (natural orifice translucently endoscopic surgery, NOTES) határait feszegette. Egy ilyen eljárás során az orvosok apró kamera és kis sebészi eszközök segítségével szájon, végbélen vagy vaginán keresztül jutnak a műtendő szervhez. A kis seb kisebb heggel jár és a gyógyulás is gyorsabb, viszont nagy a fertőzések esélye.

A beavatkozást Santiago Horgan professzor részvételével hajtották végre, aki a műtétről beszélt az ABC Newsnak. Horganék korábban már sikeresen műtöttek hasonló technikával egy nőt – neki az epehólyagját vették ki a vagináján keresztül &nbdash;, de ez a műtét bonyolultabb volt. Egy kis vágást ejtettek a beteg köldökénél, amin keresztül bedugtak egy apró kamerát a gyomorhoz, egy másik endoszkópos eszközt pedig a szájon keresztül vezettek le a gyomorig. Ott kis sebet vágtak a gyomorfalon, és azon keresztül jutottak a vakbélhez, amit eltávolítás után a beteg száján húztak ki.

Bár a sebek nagyon kicsik és emiatt a páciens is gyorsabban felépül a műtét után, a fertőzések nagy problémát jelentenek, ezért Horganék még óvatosan értékelik a történteket. Most figyelik a beteg állapotát, és vizsgálják, hogy valóban jelentős előnyökkel jár-e a beavatkozás hagyományos vakbélműtétekkel szemben, és további önkénteseket keresnek hasonló műtétekhez. Horgan szerint fényes siker esetén is évekbe telhet, amíg az eljárás beépül az orvosi rutinba. A műtét ugyanakkor fontos lépés a laporoszkópos beavatkozásokban. "A jövőben talán majd anélkül is tudunk műteni, hogy felvágnánk a hasfalat" – fogalmazott az orvos.

Scholz egyébként egyelőre jól van. "Egy nappal a műtét után csak kis fájdalmat érzek, tízes skálán 2-est adnék rá"– nyilatkozta a klinika közleményében.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft