István, Vajk
17 °C
34 °C

Da Vinci újratöltve

2008.04.06. 11:17
Brit kutatók Da Vincit, a legfejlettebb sebészrobotot tökéletesítik. Szoftverük lehetővé teszi, hogy a műtőorvos, számítógép előtt ülve, szemmel irányítsa a mechanikus karok mozgását a beteg testében. Az operációk gyorsabb lesznek, kevesebb fájdalommal járnak.

A fejlesztések a londoni Imperial College Hamlyn robotsebészeti központjában folynak. A projektet vezető Guang Zhong Yang professzor szerint Da Vinci így még autonómabb lesz, ami az orvosból és a gépből egyaránt a legjobbat hozza ki.

Ember-gép együttműködés

A jelenlegi robotsebészek teljes mértékben az orvos ellenőrzése, irányítása alatt állnak. A probléma viszont az, hogy kizárólag kézmozdulatokra reagálnak. Komoly mennyiségű és fontos információ, például a szemmozgás egyáltalán nem kerül gépi feldolgozásra.

Yang és munkatársai ezen akarnak változtatni, és a szemet követő eszközt fejlesztenek. Miután pontosan kikövetkezteti és meghatározza, hogy az orvos merre néz, 3D-s térképet készít a műtendő testrészről, szövetekről. Mindig arról, ahova a tekintet éppen szegeződik. Azaz, ember-kollégája agyát „használja”, és úgy von le következtetéseket.

A 3D-s térkép lehetőséget ad arra, hogy a szoftver mozdulatlanná, pontosabbá alakítsa az állandó mozgásban lévő szövetekről, például dobogó szívről készült képet. Könnyebbé teszi a műtétet: az orvos állóképet lát, miközben műszerei az adott testrésszel együtt, azonos ritmusban mozognak. A szoftver tulajdonképpen átveri, mivel statikus szívet láttat vele. Viszont éppen ezzel az átveréssel éri el, hogy a beavatkozás precízebb legyen, kevesebb nehézséggel járjon.

Bővített valóság

A Központ mindent monitorozó szoftverét bővítettvalóság-elemekkel (augmented reality, AR) kívánják még hatékonyabbá varázsolni. Az AR segítségével a műtőorvos nemcsak a szövet felületét látja, hanem azt is, hogy mi van alatta – például rákos elváltozásokat, ereket. A szoftver az élőszövetről operáció közben és operáció előtt készített képek összekombinálásával éri el ezt. A rendszer számítógépes grafikai megoldásai azt az illúziót keltik, mintha keresztüllátna a szöveten, és észrevenné az alatta lévő tumor pontos pozícióját. A tumort az anatómiai felépítéssel együtt, annak részeként mutatja meg, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a műtő csak azt vágja ki, miközben az egészséges részeket – amennyire lehetséges – érintetlenül hagyja. (A mostani operációk sajnos még nincsenek ennyire pontosak, így a sziké a beteg szövettel együtt sok egészségeset ugyanúgy eltávolít.)

Az újítások bevezetése komoly pozitív következményekkel jár majd: a „frissített” Da Vinci csökkenti a beteg testi és lelki traumáit. Sokkal alacsonyabbak lesznek a kórházak kiadásai, a műtött személy jóval hamarabb munkába állhat.

A kutatócsoport ki akar dolgozni egy virtuálisan érinthetetlen zónát is: egészséges ereket, szöveteket. A robot lehetetlenné tenné, megakadályozná, hogy az orvosi szike véletlenül vagy tévedésből beléjük vágjon.