Jolán
2 °C
4 °C

Da Vinci újratöltve

2008.04.06. 11:17
Brit kutatók Da Vincit, a legfejlettebb sebészrobotot tökéletesítik. Szoftverük lehetővé teszi, hogy a műtőorvos, számítógép előtt ülve, szemmel irányítsa a mechanikus karok mozgását a beteg testében. Az operációk gyorsabb lesznek, kevesebb fájdalommal járnak.

A fejlesztések a londoni Imperial College Hamlyn robotsebészeti központjában folynak. A projektet vezető Guang Zhong Yang professzor szerint Da Vinci így még autonómabb lesz, ami az orvosból és a gépből egyaránt a legjobbat hozza ki.

Ember-gép együttműködés

A jelenlegi robotsebészek teljes mértékben az orvos ellenőrzése, irányítása alatt állnak. A probléma viszont az, hogy kizárólag kézmozdulatokra reagálnak. Komoly mennyiségű és fontos információ, például a szemmozgás egyáltalán nem kerül gépi feldolgozásra.

Yang és munkatársai ezen akarnak változtatni, és a szemet követő eszközt fejlesztenek. Miután pontosan kikövetkezteti és meghatározza, hogy az orvos merre néz, 3D-s térképet készít a műtendő testrészről, szövetekről. Mindig arról, ahova a tekintet éppen szegeződik. Azaz, ember-kollégája agyát „használja”, és úgy von le következtetéseket.

A 3D-s térkép lehetőséget ad arra, hogy a szoftver mozdulatlanná, pontosabbá alakítsa az állandó mozgásban lévő szövetekről, például dobogó szívről készült képet. Könnyebbé teszi a műtétet: az orvos állóképet lát, miközben műszerei az adott testrésszel együtt, azonos ritmusban mozognak. A szoftver tulajdonképpen átveri, mivel statikus szívet láttat vele. Viszont éppen ezzel az átveréssel éri el, hogy a beavatkozás precízebb legyen, kevesebb nehézséggel járjon.

Bővített valóság

A Központ mindent monitorozó szoftverét bővítettvalóság-elemekkel (augmented reality, AR) kívánják még hatékonyabbá varázsolni. Az AR segítségével a műtőorvos nemcsak a szövet felületét látja, hanem azt is, hogy mi van alatta – például rákos elváltozásokat, ereket. A szoftver az élőszövetről operáció közben és operáció előtt készített képek összekombinálásával éri el ezt. A rendszer számítógépes grafikai megoldásai azt az illúziót keltik, mintha keresztüllátna a szöveten, és észrevenné az alatta lévő tumor pontos pozícióját. A tumort az anatómiai felépítéssel együtt, annak részeként mutatja meg, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a műtő csak azt vágja ki, miközben az egészséges részeket – amennyire lehetséges – érintetlenül hagyja. (A mostani operációk sajnos még nincsenek ennyire pontosak, így a sziké a beteg szövettel együtt sok egészségeset ugyanúgy eltávolít.)

Az újítások bevezetése komoly pozitív következményekkel jár majd: a „frissített” Da Vinci csökkenti a beteg testi és lelki traumáit. Sokkal alacsonyabbak lesznek a kórházak kiadásai, a műtött személy jóval hamarabb munkába állhat.

A kutatócsoport ki akar dolgozni egy virtuálisan érinthetetlen zónát is: egészséges ereket, szöveteket. A robot lehetetlenné tenné, megakadályozná, hogy az orvosi szike véletlenül vagy tévedésből beléjük vágjon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?