Csongor
0 °C
9 °C

Jön az influenzaszezon

2004.01.09. 12:29
Néhány tudós attól fél, hogy nem kell sokat várni egy minden eddiginél halálosabb járvány megjelenésére. Hamarosan Magyarországon is kitörhet az influenzajárvány, de ez korántsem halálos: vitamindús táplálkozással és védőoltással könnyen elkerülhető a megbetegedés. A szakemberek ugyanakkor azt javasolják, hogy akinek felső légúti panaszai vannak, inkább maradjon otthon.
Hazánkban az influenzajárvány általában a január-februári időszakban alakul ki, és mindig a gyermekek betegszenek meg először, hiszen az ő védettségük a legalacsonyabb az új kórokozó ellen, mondta el december végén Melles Márta, a magyar epidemiológiai központ főigazgatója. A védőoltás alig néhány száz forintba kerül, és kisgyermekeknek is beadható, tette hozzá a főigazgató.

Több országban hónapok óta tombol az influenzajárvány: az Egyesült Államokban több tucat halálesetet okozott, Franciaországban pedig milliók betegedtek meg. Bár Magyarország környékén is számos országban felütötte már a fejét a kórokozó, Melles Márta szerint ennek nincs közvetlen hatása a hazai helyzetre.

Globális fertőzés

A Newsweek szerint napjainkban a vírusok és a baktériumok globalizálódásának lehetünk szemtanúi, amit a járványügyi szakemberek részben a kórokozók gyors szaporodásához kedvező közeget biztosító klimatikus felmelegedéssel, a légi közlekedés rohamos bővülésével, valamint az élelmiszer kereskedelem globalizálódásával magyaráznak.

Kínai nátha

A tudósok talán azért tekintenek fokozott aggodalommal ezekre a járványokra, mert a Dél-Kínában tavaly felbukkanó atípusos tüdőgyulladás - igen rövid idő alatt - több mint nyolcezer megbetegedést és 774 halálesetet okozott. A világ egyik leghatékonyabb vírusgyára Dél-Kínában található: a túlzsúfolt piacokon cibetmacskákat, kutyákat, macskákat és kígyókat tartanak, és a hagyomány szerint ezeket a csemegéket szinte az elfogyasztásuk előtti pillanatig életben tartják. Ez a különleges szokás igen rossz hatással van a világ egészségére, mivel az állatokról vírusok és baktériumok kerülhetnek át az emberekre, írta a Newsweek.

Az orvosok attól tartanak a leginkább, hogy némely kártevő a közeli jövőben oly módon alakítja át magát, hogy a jelenlegi módszerekkel felismerhetetlenné válik. A félelem másik oka a "Nagy Influenza" rémképe, amelyről a tudósok tudják, hogy előbb-utóbb valósággá válik. A vírus számos kombinációban próbál újra és újra megjelenni, hogy aztán egyszer a valóban halálos változattal rukkoljon elő.