Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Újabb vírust találtak a tüdőgyulladásos betegekben

2003.03.26. 12:09
A kínai egészségügyi hatóságok korrigálták az atípusos tüdőgyulladásban megbetegedett állampolgáraikra vonatkozó adatot, így drámaian megugrott a világstatisztika. E szerint a rejtélyes kórokozó világszerte ötven ember halálát és több mint ezer ember megbetegedését okozta. Továbbra sem tudják pontosan, hogy mi okozza a megbetegedéseket, a kutatók ugyanis újabb kórokozót találtak a betegekben.
Dupláztak a bejelentéssel

A WHO információi szerint a titokzatos kór a Hongkonggal határos Kuangtung tartományból indult világkörüli hódító útjára, ám a kínai hatóságok hosszú ideig semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra ezzel kapcsolatban, írta a Deutsche Welle.

A korábbi információk alapján még azt hihettük, hogy világszerte 'csupán' tizenheten haláleset és négyszázötven megbetegedés írható az atípusos tüdőgyulladás számlájára. Kína azonban a keddi bejelentésével egy pillanat alatt megduplázta az érintett emberek számát.

Már két vírust találtak

Mindeközben a kutatók világszerte a kórokozó azonosításán dolgoznak, és már két jelöltet is találtak. A múlt héten megtalált paramyxovírus után most egy koronavírust is találtak a megbetegedett emberek szervezetében.

Hetente újabb feltételezett tettes?

A második vírust a Hongkongi Egyetem munkatársai fedezték fel. A Malik Peris által vezetett kutatócsoport elektronmikroszkópos vizsgálattal kiderítette, hogy a kórokozó egy koronavírus. Az orvosok jól ismerik a koronavírusok családját, hiszen ezek okozzák az egyszerű megfázások egyharmadát. A felfedezést egyébként az Egyesült Államok járványügyi központja is megerősítette: a kutatóik szintén kitenyésztették a koronavírust a tüdőgyulladásos betegekből vett szövetmintákból.

Egy másik hongkongi laboratórium, valamint németországi, tajvani és kanadai kutatóközpontok múlt héten egy másik kórokozóra, egy paramyxovírusra bukkantak az atípusos tüdőgyulladásos betegekben. Az USA nemzeti mikrobiológiai laboratóriuma azt is kiderítette, hogy a kórokozó egy emberi metapneumovírus altípusa.

A vírusok együttműködhettek

Peiris elképzelhetőnek tartja, hogy a halálos tüdőgyulladás egy koronavírus és egy paramyxovírus együttműködése következtében jött létre. "Egy vírus megtalálásával nem feltétlenül csökken le a másik szerepe" - mondta a kutató a New Scientist-nek. "Még nagyon korai szakaszában vagyunk a betegség felderítésének, és korábban nem találkozunk hasonlóval, ezért nyitottnak kell maradnunk" - tette hozzá.

Bár szokatlan, korántsem példa nélküli, hogy egy kórokozó elősegítse egy másik növekedését. Kitűnő példa erre a delta hepatitisz - a kór egyik ritka és igen kellemetlen formája -, amely akkor alakul ki, amikor a páciens a betegség D és B variánsával egyaránt megfertőződik, írta a New Scientist.