Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kínában lassul a járvány terjedése

2003.04.04. 11:46
Kínában lassul a tüdőgyulladás-járvány terjedése, világszerte szigorú ellenőrzés fogadja a repülőterekre érkező utasokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csoportja a kínai hatóságoktól az atípusos tüdőgyulladásról kapott érdemi tájékoztatás és részletes adatok alapján megkezdhette az érdemi munkát a betegség és annak rejtélyes vírus kórokozója ügyében a dél-kínai Kuangtung tartomány székhelyén, Kantonban.
Kínában csökken a megbetegedések száma

Mint a szakértői csoport megállapította, hogy a betegség továbbra is jelen van a dél-kínai tartományban, ugyanakkor bizonyítható, hogy a kór terjedése ellenőrzés alatt van, és az újabb megbetegedések száma csökken. Chris Powell, a kuatók szóvivője elmondta: a csökkenés többnyire a kínai hatóságok által érvényesített szigorú óvintézkedéseknek köszönhető. A további teendők egyeztetése végett a WHO-csoport pénteken megbeszélést folytatott a tartomány járványügyi központjának illetékeseivel. A WHO-szakértők számára kínai részről biztosítják, hogy laboratóriumi munkát végezzenek, és hogy tanulmányozzák a kór felbukkanása óta vezetett orvosi nyilvántartásokat, kórlapokat.

Világszerte lassan terjed

Világszerte eddig 81 ember halt meg az atípusos tüdőgyulladásban és összesen 2400 a fertőzöttek száma, írta az MTI. Az Egyesült Államokban négy új esetet észleltek - hármat Washingtonban, egyet pedig Floridában. Ausztráliában három kanadai gyermek került kórházba: egy hároméves kislány, valamint másfél- és hatéves fiútestvére. Mindhárman nem egészen egy héttel ezelőtt érkeztek Kanadából Ausztráliába, és először a hároméves kislánynál bukkantak fel a gyanús tünetek. Hongkongban az egészségügyi személyzet tíz tagja betegedett meg abban a kórházban, ahol a bizonyíthatóan betegeket, valamint a tüdőgyulladás-gyanús eseteket kezelik.

Szigorú intézkedéseket vezetnek be

Az ausztrál hatóságok szigorították az ellenőrzéseket a nemzetközi repülőtereken, hogy még idejében elkülöníthessék, szükség esetén pedig karanténba zárhassák a gyanús tüneteket mutató személyeket. A pilótákat kötelezték arra, hogy még leszállás előtt előre tájékoztassák a repülőtéri hatóságokat arról, ha menet közben valamelyik utasnál gyanús tüneteket észlelt a személyzet.

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Kínában működő nagykövetsége és öt konzulátusa személyzetének tagjai közül minden nélkülözhető beosztott, továbbá az összes családtag önkéntes alapon távozhat állomáshelyéről.

Izrael is engedélyezte, hogy hongkongi konzulátusáról távozhassanak az alkalmazottak családtagjai, azt azonban nem tudni, hogy az érintett személyek közül eddig hányan hagyták el a távol-keleti várost.