Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Világít a génmódosított akváriumi hal

2003.11.25. 17:00
Egy élénkpiros színnel fluoreszkáló trópusi hal lesz az első génmódosított háziállat, melyet az Egyesült Államokban árusítanak. A GloFish néven, mintegy öt dollárért árult zebradániók január második hetében kerülnek az állatkereskedésekbe.
A világító zebradániókat szingapúri kutatók eredetileg a vízbe került szennyező anyagok jelzésére tenyésztették ki, írja a New Scientist. Az eredetileg fekete-fehér csíkos halacskák a különböző szennyezések hatására vörös illetve zöld színnel fluoreszkálnak. A halak színe természetes fénynél is jól látható, ultraibolya fényben azonban különösen látványos. A kutatók egy tengeri virágállat vörös színéért felelős gént helyeztek a halak génállományába, a zöld színt pedig egy medúzagén beiktatásával érték el.

Nem tartják veszélyesnek

A kutatók szerint az eredetileg Indiából származó hal nem jelent környezetvédelmi kockázatot, mivel nem él meg a mérsékelt égövi vizekben. A természetvédők és az élelmiszerbiztonsági aktivista csoportok azonban levélben tiltakoztak az amerikai élelmiszer és gyógyszerfelügyeletnél a halak engedélyezése ellen. A szingapúri kutatók szerint a halak még a trópusi vizekben sem szaporodnának el, mivel kevésbé életképesek, mint nem világító fajtársaik.

Még várhatunk

A génmódosított zebradániókat Tajvanon már árusítják. Az Európai Unióban még nem kérvényezték a GloFish árusításának engedélyezését, így egyelőre nem árusíthatják a vöröslő halakat Európában, tudtuk meg az EU sajtóközpontjának illetékesétől.

A zölden és pirosan fluoreszkáló zebradániók világító génjeit úgynevezett promoterek kapcsolják be. Eddig két ilyen promotert találtak, az egyik a vízben található ösztrogénre érzékeny, a másik pedig a halat érő stresszhatásra, amit például a víz nehézfém- és toxintartalma okozhat. A különböző hatásokra a halak más-más színnel reagálnak.

Élő hőmérők

A kutatók szerint nem lehetetlen olyan halak kifejlesztése, melyek különböző hőmérsékleten más-más színűek, így egyfajta élő hőmérőként funkcionálnának.