Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Bárányokban növesztenének emberi szerveket

2007.03.26. 13:05
A Nevadai Egyetem génsebészeti kutatásainak eredménye az a múlt héten bemutatott birka, amit 15 százalékban emberi sejtek alkotnak. Az ember-bárány kimérák a szervátültetésre váró betegek helyzetén javíthatnak a jövőben.

A nevadai tudóscsoport hét évet töltött a technológia kifejlesztésével. Az eljárás során emberi csontvelőből vesznek őssejteket, és azokat bárányembriókba fecskendezik. A két hónappal később megszülető gidák mája, szíve, tüdeje és agya részben emberi sejteket tartalmaz, és alkalmas az átültetésre.

Az eddig ötmillió angol fontot (kb. 1,8 milliárd forint) felemésztő kutatást vezető Esmail Zanjani a Mail on Sunday című brit lapnak nyilatkozott az eredményekről. "A báránymagzatba fecskendezett őssejtek az állat keringési rendszerébe kerülnek, és így minden szervhez eljutnak" – fogalmazott a tudós. A csontvelőből vett őssejtek mennyisége nagyjából tíz embrióra elegendő, így egyszerre több állatban is meg lehet próbálkozni a megfelelő szerv kifejlesztésével.

Lelkesedés és kritikák

Zanjani és kollégái felfedezésének hatására a londoni Scientists at King's College és a newcastle-i North East Stem Cell Institute is engedélyt kért hasonló kutatások elvégzésére. Nagy-Britanniában jelenleg több mint hétezren várnak szervátültetésre, a statisztikák alapján kétharmaduk meghal, mielőtt megfelelő donorhoz jutna és az életmentő műtétre sor kerülhetne.

A nevedai tudósok eredményét az elismerések mellett több etikai kifogás is érte. A szokásos "az ember ne játsszon istent" kritikák mellett felhívták a figyelmet a csendes vírusokban rejlő veszélyekre is. Ezek a vírusok az állatok számára nem veszélyesek, de emberekbe jutva halált is okozhatnak – a legismertebb példa erre a HIV vírus. Az állatok jogait védő aktivisták is felszólaltak, ők attól tartanak, hogy a hibrid ember-birka szervek megváltoztathatják mind az emberek, mind a bárányok jellegzetességeit. Zanjani professzor ezt határozottan cáfolta.