Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai kutatók hormonnal kezelnék a homoszexualitást

2007.01.04. 12:47
A saját nemükhöz vonzódó birkák agyában pontosan azonosítható a homoszexualitásért felelős területet, állítja egy amerikai kutatócsoport. Az oregoni kutatók hormoninjekciókkal változtatták meg az állatok szexuális irányultságát, ezzel növelve a faj szaporodási esélyeit. A kritikusok szerint a kísérletsorozat homofób, a kísérletek ellen Martina Navratilova, volt Wimbledon-győztes teniszező kampányol.

A corvallisi Oregon Állami Egyetem és a portlandi orvosi egyetem közös kutatásának célja, hogy megoldást találjon a homoszexuális birkák szexuális vonzódásának megváltozására. A Dr. Charles Roselli vezetésével végzett kísérlet során a kutatók pontosan meghatározták azt az agyi mechanizmust, ami a kosok iránt vonzódó kosok vágyaiért felelős, írja a The Times.


Képünk illusztráció

A kísérletben a kosok koponyáját felnyitva szenzorokat helyeztek el a szürkeállományban, majd hormoninjekciókkal növelték és csökkentették a hormonszintet. A kísérlet végeztével "jelentős sikerről" számoltak be a kutatók, a homoszexuális kosok a "kezelés" hatására a nőstény juhokhoz kezdtek vonzódni.

Az oregoni kísérlet célja a nyájak termékenységének növelése volt, mivel az utóbbi évek adatgyűjtése alapján kiderült, tízből egy kos inkább kosokhoz vonzódik, mintsem a nyáj tagjainak számát növelve a nőstény birkák után járjon.

Élénk ellenállás

A kritikusok szerint a kísérlet rendkívüli kockázattal jár, ugyanis a megszerzett tudást a jövőben az emberi homoszexualitás "gyógyítására" használhatják, esetleg jövőbeni terhes nők hormonkezeléssel szüntetnék meg, vagy csökkentenék gyerekük homoszexualitásának esélyét. A kísérlet ellen Martina Navratilova teniszező is felszólalt, véleménye szerint a "homofób és kegyetlen" kutatásnak semmi értelme. Már a kísérlet terveinek nyilvánosságra hozatalakor, tavaly februárban levélben bírálta az egyetemek kutatóit.

"Hogyan lehetséges 2006-ban, hogy egy nagy egyetem egy efféle homofób és kegyetlen kísérletnek ad otthont? ... Tisztelettel kérem, állítsák le ezt a szörnyű és céltalan kísérletet. Biztos vagyok abban, hogy megtalálják a módot az adófizetők dollárjainak hasznosítására, ahelyett, hogy erre a kísérletsorozatra vesztegessék el. Talán alapíthatnának belőle egy meleg és leszbikus közösségi központot, amellyel elősegíthetik a párbeszédet a különböző szexuális preferenciával rendelkező emberek között" - írta a teniszező.

Náci kísérletekre hajaz

Juhok elnevezései ivar, kor és hasznosítási irány szerint

Ivar szerint:
- hím: kos
- fiatal nőstény: jerke
- kifejlett nőstény: anya
- semleges: ürü

Életkor szerint:
- szopós bárány: 4-5 kg, 50-60 napos korig szoptatjuk, majd leválasztjuk
- választott bárány v. növendék: 1 éves korig
- 1-2 éves korban: tokjó (kos és jerke)
- vemhes anya v. előhasi: a megtermékenyített tokjó
- anyajuh: az első ellés után
- apáca: két évnél idősebb, még nem ellett növendék
- kifejlett hímivarú juh: kos, tenyészkos (fél éves korban ivarérett, 3 évesen tenyészérett)
- kereső v. kötényes kos: csendes ivarzás kiszűrése
- ivartalanított kos: ürü

Hasznosítás szerint:
- tejes bárány. 18-22 kg vágják
- expressz v. pecsenyebárány: 30-35 kg-mal vágják
- éves pecsenyebárány: 45-50 kg

forrás: mindentudó

"Ezek a kísérletek a kora negyvenes évek náci kísérleteire hasonlítanak, amelyek meg akarták semmisíteni a homoszexualitást. Veszélye abban áll, hogy a homofób rendszerek engedélyezhetik a kísérleti eredmények által a melegek szexuális orientációnak megváltoztatását" - mondta Peter Tatchell, brit melegjogi aktivista. Udo Schuklenk, a Glasgow Egyetem bioetikusa szerint maga a kísérlet nem homofób, de például a homoszexualitást mélyen elítélő iráni kormány kezében végzetes lehet. "Gondoljuk csak el, például Irán kezében mire vezet egy ilyen eredmény. Jellemző az Egyesült Államokra, hogy figyelmen kívül hagyja a globális kontextust" - fogalmazott.

A kutatást vezető Charles Roselli védi a kísérletet: "általában a szexualitást nem vizsgálják, éppen a politikai aggodalmak miatt. Az emberek nem akarják, hogy a tudomány a szexualitás meghatározóit tanulmányozza. Ez egy kényes terület. Valójában több kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik úgy vélik, a homoszexualitás biológiai eredetű, sokkal kevésbé homofóbok, mint azok, akik szerezhető tulajdonságnak tartják" - mondta Roselli, majd hozzátette, azért kényelmetlenül érezné magát, ha a szülők maguk választanák gyerekük szexuális orientációját.

A kutatást komolyan kezeli az amerikai tudóstársadalom, a kísérlet az élettudományok területén az elfogadható közlemények legfontosabb ismérvét, a független szakértők bevonásával elvégzett szabályos szerkesztőségi bírálatot (peer review) is megszerezte.